Ungaria trebuie să consolideze sistemul judiciar “foarte curând” pentru a recupera miliarde de euro de la Uniunea Europeană, avertizează un oficial de rang înalt

viktor orban, premier ungar, prim-ministru maghiar, conservator, ungaria, bruxelles, consiliul european Sursa foto: European Council

Ungaria trebuie să își consolideze independența sistemului judiciar “foarte curând” pentru a avea șanse reale de a obține o parte din cele 15,4 miliarde de euro prevăzute pentru Budapesta din stimulentul de redresare post-COVID al Uniunii Europene, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul blocului, scrie Reuters.

Ungaria poate obține aproximativ 5,8 miliarde de euro sub formă de granturi și alte 9,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi ieftine de la UE, însă blocul comunitar a suspendat orice plată până când Budapesta va implementa reforme pentru a îmbunătăți independența justiției și pentru a combate corupția.

“Vor trebui să adopte legi, care vor consolida poziția judecătorilor, ceea ce va consolida acțiunile anticorupție”, a declarat Vera Jourova, un șef adjunct al Comisiei Europene, după ce o delegație ungară a purtat discuții la Comisie săptămâna aceasta.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Jourova, care este responsabilă pentru susținerea standardelor democratice în cadrul Uniunii celor 27 de țări, a adăugat că îmbunătățirea achizițiilor publice în Ungaria este o altă cerință.

“Acestea sunt lucruri foarte concrete, pe care guvernul ungar a promis să le corecteze sau să le instaleze foarte curând… timpul lucrează în defavoarea lor”, a spus ea.

Ungaria și Polonia sunt singurele state membre ale blocului comunitar care au rămas în urmă în obținerea fondurilor, în contextul în care Comisia critică de mult timp faptul că guvernele lor naționaliste și populiste dăunează democrației și statului de drept.

Anul trecut, executivul UE a suspendat fondurile de redresare pentru Budapesta și a propus înghețarea a încă 7,5 miliarde de euro pe care Ungaria le-ar primi în mod normal de la bugetul UE, ca parte a fondurilor transferate statelor membre mai sărace din bloc.

Contribuabilii europeni “nu doresc ca banii lor să ajungă în locuri unde nu există respect pentru statul de drept, unde viața este foarte dificilă pentru persoanele LGBT sau pentru alte minorități”, a declarat Jourova.

În timpul celor 12 ani de când se află la putere, premierul ungar Viktor Orban a avut numeroase conflicte dure cu Bruxellesul în ceea ce privește drepturile homosexualilor și ale migranților, precum și înăsprirea controlului de stat asupra ONG-urilor, academicienilor, instanțelor și mass-media.

Comisia Europeană a fixat un termen limită de sfârșit de an pentru accesarea fondurilor, deși mai multe țări au declarat deja că au nevoie de mai mult timp pentru a cheltui acest important pachet de ajutor de urgență.

Cu toate acestea, Ungaria nu a obținut încă aprobarea Comisiei pentru a putea accesa banii, trebuind să îndeplinească mai întâi peste 20 de condiții – sau “etape importante” – legate de sistemul judiciar, achizițiile publice și corupție.

“Acele super-milestone-uri pentru sistemul judiciar trebuie să fie îndeplinite în curând” pentru ca acest lucru să fie realist, a declarat Jourova.

Sub presiunea unei crize economice acasă, Orban a încercat să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul, în timp ce s-a certat cu UE pe teme precum sprijinul pentru Ucraina și pedepsirea Rusiei pentru invadarea vecinului său.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: