Producătorii de căpșune din provincia Huelva au vândut în prima parte a campaniei de recoltare abia jumătate din volumul de livrare a fructelor proaspete dintr-un sezon obișnuit, scrie Lanțulalimentar.ro. Cantități mari de fructe au fost trimise către unitățile de procesare, cu pierderi importante de venituri. Spania este una dintre destinațiile de muncă pentru mulți români care lucrează în domeniul agricol. Chiar în această perioadă, Spania anunță, prin rețeaua EURES, că are 900 de locuri de muncă disponibile, pentru muncitori agricoli.
Problemele au fost provocat mai întâi de furtuna de zăpadă Filomena și de gerurile puternice de la începutul anului, apoi de ploile constante și zilele înnorate. Fermierii au reușit ulterior să recupereze în mare parte nivelul normal al producțiilor, dar se plâng în prezent de prețurile mici oferite de hypermarketuri. Producătorii și comercianții spanioli de căpșune sunt acum îngrijorați de restricțiile severe de circulație pe care le-ar putea impune Germania, ca să combată noul val Covid-19.
“Aprilie este luna în care producția de căpșune din Huelva atinge vârful și fructele au cele mai bune caracteristici, culoare și aromă, deoarece beneficiază de multe ore de soare. Sperăm că vremea va fi bună în aceste zile, dar evoluția pandemiei în nordul Europei nu este încurajatoare. Germania, principalul importator de căpșune spaniole, este la un pas de lockdown. Va putea impune restricții mai stricte de mișcare, fapt care ne-ar putea afecta direct. De exemplu, piețele stradale, unde mulți germani fac cumpărături când vremea este favorabilă, s-ar putea închide. Situația este mai bună pe piața britanică, deoarece nivelurile de vaccinare sunt ridicate în această țară, astfel că mobilitatea populației și fluxurile de aprovizionare sunt recuperate. Regatul Unit este a treia cea mai importantă piață pentru exporturile noastre de căpșune”, a spus Rafael Dominguez, manager al Asociației Producătorilor și Exportatorilor din Căpșuni din Huelva (Freshuelva), citat de siteul freshplaza.com.
Zmeura din Huelva a fost, de asemenea, afectată de vremea nefavorabilă, deși într-o măsură mai mică. Până pe 20 martie, volumele de producție au fost cu aproximativ 25% mai mici, deși, potrivit lui Rafael Domínguez, prețurile au rămas acceptabile și fără fluctuații majore, cu o cerere stabilă pe piețe.
În schimb, producția de afine este în mod semnificativ mai mare în acest an, deoarece plantațiile înființate în ultimii ani ajung la maturitate deplină. “Această creștere a producției din Huelva este obținută în special la soiurile foarte timpurii, care ne permit să începem campania la sfârșitul lunii decembrie”, spune reprezentantul Freshuelva.