VIDEO Drumul Expres Oradea – Autostrada Transilvania: Strabag a ajuns la aproximativ 40% și este „în cărți” pentru finalizarea lucrărilor în decembrie 2023, înainte de termenul din contract

Drum Expres Oradea Strabag API

Drumul Expres Oradea – Autostrada Transilvania pe care îl construiește Strabag (Austria) a ajuns la aproximativ 40% stadiu fizic de execuție și ar putea fi deschis în decembrie 2023, înainte de termenul din contract, consideră Asociația Pro Infrastructură, care a publicat imagini de pe șantier. Progresul constructorului este foarte bun după o jumătate de an de la primele lucrări, iar mobilizarea pe șantier excelentă, inclusiv cu lucrări în weekend, după cum Economedia a scris aici.

„DEx11 lângă Oradea, șanse bune de inaugurare în 2023. Cei de la Strabag își mențin determinarea de a da în folosință toți cei 18,96 kilometri (din care aproximativ 13 km de drum expres veritabil) dintre A3 și Centura Oradea la sfârșitul anului 2023, înainte de termenul contractual din martie 2024. Estimăm că șantierul este în prezent la un stadiu fizic de ~40%, aproape toate structurile au elevații în faze finale și avem asfalt pe zone întinse. Dacă Strabag continuă în același ritm, în decembrie 2023 se va putea circula. Dar stați, la noi nu e niciodată așa simplu, iar românul este expert în a se împușca singur în picior! În continuare autoritățile locale insistă cu solicitările inoportune, aberante, fără bază tehnică, ba chiar ilegale de eliminare a girațiilor de la km 3 și km 6. Soluția corectă în cazul de față este construirea drumului conform ofertei, contractului, proiectului aprobat și autorizațiilor/avizelor emise deja, astfel încât șoferii să poată folosi din 2023 toți cei 19 kilometri, inclusiv conexiunile locale, și să evite complet traversarea orașului pe această rută. Iar ulterior, la km 6 și km 3, se pot licita separat soluțiile de denivelare a intersecțiilor (pasaje subterane sau supraterane și nodul cu DEx11/A11 spre Arad)”, a transmis API.

Video: Drumul Expres Oradea – Autostrada Transilvania




„Este un proiect în valoare de 545,91 milioane de lei (fără TVA), finanțat prin POT 2021-2027, foarte important atât pentru infrastructura rutieră națională cât și pentru economia județului Bihor. Intersecția Drumului Expres Oradea – Arad cu Drumul Expres Oradea – Autostrada Transilvania va fi asigurată cu pasaj suprateran și bretele dedicate, nu printr-un simplu sens giratoriu așa cum prevedea proiectul tehnic inițial”, a anunțat în octombrie președintele Consiliului Județean Bihor Ilie Bolojan.

O analiză Economedia despre cele trei loturi (96 km lungime) care lipsesc pe Autostrada Transilvania între Cluj-Napoca și vama Borș 2 puteți citi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *