VIDEO Povestea start-up-ului care i-a făcut milionari pe 3 elevi din București

Pentest Copilot Innovation Labs (2)

Trei elevi din București de 17, respectiv 18 ani, au câștigat 150.000 de dolari ca finanțare în cadrul ediției din 2024 a hackathonului Innovation Labs. Fondatorii startup-ului Pentest Copilot, Bogdan Munteanu, Alexandru Antal şi Remus Rughiniş, sunt elevi în clasa a 11-a la liceul Laude-Reut. Compania celor trei este evaluată în acest moment la un milion de dolari. Tinerii povestesc într-un interviu acordat G4Media ce problemă rezolvă business-ul lor și cum a convins juriul că merită premiul.

De ce Pentest?

Pentest Copilot este o unealtă de cybersecurity care automatizează scrierea de rapoarte pentru „pentesteri”, profitând de Inteligența Artificială. Pentesterii sunt persoane angajate de companii cu scopul de a le verifica siguranța cibernetică. Aceștia caută vulnerabilități în infrastructura companiei pe care o și atacă. „Sunt un fel de hackeri albi”, a explicat Alexandru. În urma acestor atacuri, ei scriu un raport care documentează toate problemele pentru a fi rezolvate. Modelul de business Pentest Copilot este unul bazat pe abonamente.

Ideea noastră este să salvăm timp pentru specialiștii în siguranță cibernetică. Aceștia sunt persoane care trebuie să găsească vulnerabilități în infrastructura unor companii, dar problema este că la final trebuie să scrie niște rapoarte foarte, foarte minuțioase, care le pot ocupa până la 20% din timpul de muncă. Noi, cu ajutorul AI, putem să le generăm un raport automat înregistrându-le acțiunile și vulnerabilitățile pe care le găsesc”, a explicat Bogdan Munteanu.

Tânărul de 18 ani continuă să explice că în acest domeniu există o lipsă mare de personal, atât în ce privește specialiștii în securitate cibernetică, cât și auditorii.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cum le-a venit ideea

Cei trei sunt colegi de liceu de 3 ani, dar lucrează la proiectul Pentest Copilot de aproximativ jumătate de an. Alex lucrează ca pentester și a observat modul de lucru: „Văzând workflow-ul din industrie ne-am dat seama că putem să îmbunătățim eficiența specialiștilor”.

Întrebați cum sunt luate deciziile în cadrul companiei, băieții au spus că din punct de vedere administrativ sunt egali, procesul fiind unul democratic: „Luăm deciziile împreună, iar în cel mai rău caz se aplică regula doi contra unu”.

În ce privește partea tehnică, rolurile sunt bine împărțite. Bogdan se ocupă de partea din spate a companiei, adică de servere și de AI, Alex este responsabil cu software-ul propriu-zis și cu partea de logging, iar Remus este concentrat pe crearea unei interfețe cât mai intuitive pentru clienți.

Cum au ajuns la 1 milion de dolari

Deși recunosc că nu au ajuns încă milionari în adevăratul sens al cuvântului, tinerii sunt foarte bucuroși pentru oportunitatea unică, întrucât puțini primesc o investiție la doar 17 ani.

Când am intrat în cadrul Innovation Labs, noi aveam doar ideea, însă pe parcursul celor 2 luni, atât noi, cât și investitorii, am putut vedea cum am progresat. Echipa noastră a arătat cel mai mult potențial, de aceea în urma unor negocieri am stabilit suma de 15% din companie”. 

Ei au precizat că încă nu au primit oferte de la alte companii pentru achiziția start-up-ului, însă nu elimină varianta vânzării, în cazul în care acestea vor apărea. În schimb, au primit oferte de la companii de pentesting pentru testarea produsului în așa fel încât să-i poată ajuta la optimizarea funcțiilor oferite.

De ce probleme legale s-au lovit

Aceștia s-au confruntat cu probleme „judiciare”, dat fiind faptul că la momentul reușitei de la Innovation Labs toți erau minori. Abia zilele trecute au înființat firma, având în vedere că Bogdan a împlinit 18 ani recent. Din acest motiv, au trebuit să aștepte ca el să primească buletinul de major pentru a deschide firma și a primi cei 150.000 de dolari în cont.

Pentru ca Alex și Remus, încă minori, să-și poată primi partea din această sumă, au semnat un contract (numit call option) care atestă că la momentul împlinirii vârstei de 18 ani vor primi părțile sociale cuvenite.

Cum au reacționat profesorii lor la veste

Profesorii lor știau că cei trei lucrează la un proiect, dar nu i-au luat în serios pentru că ,,nici ei, nici noi nu ne-am gândit că vom ajunge aici”. Băieții au specificat că la momentul în care au primit investiția se aflau în sală directoarea liceului unde studiază și dirigintele lor. „Au fost foarte uimiți, a fost o bucurie pentru ei”.

De asemenea, s-au bucurat și de sprijinul părinților, care erau la curent cu ce făceau și care i-au ajutat cu sfaturi. Tinerii consideră că le-a fost de ajutor și faptul că tații lui Bogdan și Remus lucrează în IT.

Se vor lăsa de școala în urma reușitei în afaceri?

Deși recunosc că au fost atrași de varianta renunțării la școală, Remus dă ca exemplu o glumă auzită des, care spune că cei mai mulți fondatori de succes de start-up-uri sunt „college dropouts”, dar nu există niciunul care să fie „highschool dropout”.

După terminarea vacanței de vară, tinerii fondatori intră în clasa a 12-a și „din păcate” vor trebui să dea bacul. Cei trei pun preț pe educație în egală măsură și speră că vor putea găsi un echilibru între școală și afacerea pe care o dezvoltă în ultimul an de liceu.

Vor să plece din țară?

În timp ce Bogdan și Alex vor să-și păstreze opțiunile deschise și se gândesc să plece la studii în străinătate deoarece consideră că este vital să aibă o rețea globală de cunoștințe („Lumea startup-urilor e în Silicon Valley”), Remus dorește să meargă la facultate la Universitatea Politehnica București, cu atât mai mult acum cu acest start-up.

Cei trei pare că și-au făcut un plan de viitor care se învârte în jurul revenirii în România:

E o decizie luată în unanimitate ca la final să ne întoarcem în România, indiferent unde om ajunge, pentru că totul a plecat de aici, ne-am născut aici și vrem să ajutăm cât mai mult țara și poate la un moment dat vom avea și noi un impact considerabil asupra binelui țării”.

Ce urmează pentru companie?

Bogdan a spus că au decis alături de cei de la Early Game Ventures, firma care le-a oferit finanțarea de 150.000 de dolari, că Pentest trebuie să se extindă pe piața globală, pe partea de consumer, deoarece există foarte mulți pentesteri care își oferă serviciile în regim freelance. Apoi ar trebui să se axeze și pe partea de business, pentru că acolo este profitabilitatea cea mai mare.

În România avem o deschidere destul de mare să facem asta pentru că industria este destul de compactă și avem suficient de multe cunoștințe încât să avem un impact din prima” au mai spus tinerii antreprenori.

Ce sfaturi au pentru tinerii din România

Întrebați ce părere au în legătură cu perspectivele start-up-urilor în România, cei trei elevi au oferit răspunsuri diferite:

Bogdan consideră că ei au dovedit că este posibil să pornești un start-up în țara noastră și că urmează să dovedească și faptul că acesta poate avea succes.

Remus e de părere că pentru startup-urile din IT sunt esențiale două talente diferite: trebuie să fii excelent din punct de vedere tehnic, dar contează și să fii charismatic, adică să știi să vorbești și să îți prezinți ideile.

Alex recomandă oricărui tânăr care vrea să facă ceva în viață să viseze cât mai sus.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: