Vrei să negociezi o săptămână de lucru de patru zile? Multe companii din Europa sunt deschise la această idee, arată sondajele

angajati, joburi, bestjobs, loc de munca Sursă foto: Unsplash

O săptămână de lucru mai scurtă a devenit un vis pentru mulți lucrători epuizați – iar în mai multe țări europene, ar putea deveni realitate mai devreme decât se credea, scrie Euronews.

După aproape trei ani de pandemie care a estompat și mai mult granițele dintre viața profesională și cea privată, în urma Marii Demisii, oamenii și-au părăsit în masă locurile de muncă. Unii s-au întors de atunci ca „lucrători bumerang”, în timp ce alții au rămas pe loc, dar au optat pentru „demisia silențioasă”.

Acum, subiectul în trend la locul de muncă este săptămâna de patru zile – patru zile de muncă, trei zile de odihnă, cu salariu integral. Și nu este doar o fantezie a muncitorilor: angajatorii chiar ascultă.

Dintre cei 1.200 de manageri intervievați de firma de recrutare Robert Half în Marea Britanie, Franța, Germania și Belgia, mai mult de jumătate au declarat că oferă deja sau iau în considerare posibilitatea de a oferi opțiunea de a condensa același număr de ore de lucru săptămânal în patru zile în loc de cinci.

Aproximativ o cincime au declarat că au oferit deja angajaților lor această opțiune a săptămânii de lucru de patru zile, iar o treime au spus că iau în considerare posibilitatea de a o oferi în următoarele 12 luni.

Ideea câștigă, fără îndoială, aderență în toate țările occidentale.

După experimentele din Spania, Japonia și Islanda, companiile din Marea Britanie se află acum la mai mult de jumătatea unei perioade de șase luni de testare a săptămânii de patru zile (cu plata integrală) și a mers atât de bine încât multe dintre companiile înscrise intenționează acum să o facă permanentă.

În Belgia, o nouă lege va oferi în curând angajaților posibilitatea de a-și comprima cele 38 de ore de lucru legale în patru zile în loc de cinci – dacă șefii lor sunt de acord. Dintre cei 300 de manageri intervievați de Robert Half în această țară, 54% au declarat că sunt dispuși să accepte această măsură.

Dar faptul că și angajatorii din Franța sunt de acord cu această idee este grăitor.

Țara are deja una dintre cele mai scurte săptămâni de lucru din Europa – 35 de ore în loc de 40 de ore pentru majoritatea vecinilor săi – iar ideea de a o scurta și mai mult a fost privită multă vreme cu scepticism.

Acest lucru s-a întâmplat înainte de COVID-19 și de trecerea la munca la distanță, care a demonstrat că angajații pot fi în continuare productivi chiar și în confortul (și cu toate distracțiile) de acasă.

„Înainte de COVID, exista poate o lipsă de încredere între angajatori și angajați”, a declarat Dany El Jallad, vicepreședinte pentru conturi strategice la Robert Half, pentru Euronews Next.

„Acum, că lucrătorii au demonstrat că pot fi productivi în timp ce lucrează de acasă, ar putea să demonstreze că se pot adapta și la o săptămână de patru zile și să fie și mai productivi”, spune el.

Ce își doresc candidații

Recrutorii se încălzesc în mare parte cu ideea unei săptămâni de lucru mai scurte pentru că este o cerere tot mai mare din partea candidaților, a spus El Jallad.

„Pot să vă spun că lucrătorii se vor îndrepta direct către compania care oferă un program de lucru mai flexibil”, a spus el.

Întrucât multe companii se luptă să își păstreze angajații și să găsească noi angajări, în aceste zile este o piață a celor care își caută un loc de muncă – ceea ce înseamnă că candidații pot negocia condiții mai bune.

Această flexibilitate nu se limitează la o săptămână de patru zile: 34% dintre managerii intervievați în Franța au declarat că iau în considerare posibilitatea de a le permite angajaților lor să termine ziua mai devreme vinerea, iar 35% iau în considerare posibilitatea de a oferi zile suplimentare de concediu anual.

Bineînțeles, faptul că „se ia în considerare” oferirea unor ore mai flexibile nu înseamnă că acest lucru se va întâmpla neapărat sau că va funcționa pentru companiile implicate, a declarat El Jallad.

„Poate că vor exista dificultăți operaționale în stabilirea acestui lucru, iar angajatorii care testează deja acest lucru s-ar putea să nu aibă suficientă retrospectivă pentru a-și da seama că le-ar putea cauza probleme. Dar ceea ce înseamnă aceste cifre este că sunt conștienți că este un subiect important și că se gândesc la el”, spune el.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *