Creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă pe plan global ar urma să încetinească semnificativ anul acesta, la 1%, faţă de 2% în 2022, din cauza efectelor războiului din Ucraina asupra economiei, a inflaţiei ridicate şi a înăspririi politicii monetare, se arată într-un raport publicat luni de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Anterior, instituţia cu sediul la Geneva estima un avans de 1,5% al ratei de ocupare a forţei de muncă în 2023.
În acelaşi timp, numărul şomerilor pe plan global ar urma să urce cu 3 milioane, la 208 milioane în 2023, în timp ce inflaţia va afecta nivelul salariilor reale, conform raportului dedicat tendinţelor globale.
Deficitul de noi locuri de muncă va afecta ţările într-un moment în care multe încă îşi revin de pe urma şocului economic al pandemiei, iar numărului de cazuri de coronavirus creşte semnificativ în China, după ridicarea restricţiilor, avertizează OIM.
“Încetinirea ratei de ocupare a forţei de muncă pe plan global înseamnă că noi nu ne aşteptăm ca pierderile înregistrate în timpul pandemiei să fie recuperate înainte de 2025”, a afirmat Richard Samans, directorul Departamentului de cercetare al OIM şi coordonatorul raportului publicat luni.
Progresele înregistrate în reducerea numărului de locuri de muncă informale pe plan global ar putea fi inversate în următorii an, avertizează OIM.
Instituţia atrage atenţia că “actuala încetinire a ratei de ocupare a forţei de muncă înseamnă că mulţi angajaţi vor trebui să accepte locuri de muncă de o calitate mai redusă, deseori prost plătite, uneori cu ore insuficiente. Mai mult, în condiţiile în care preţurile cresc mai rapid decât salariile nominale, criza costului de trai riscă să sporească numărul săracilor”.
Situaţia s-ar putea înrăutăţi şi mai mult dacă economia globală încetineşte, avertizează OIM.