Veniturile mondiale înregistrate de piaţa de semiconductori au trecut de 600 de miliarde de dolari anul trecut, în creștere cu 1,1% față de 2021

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Veniturile mondiale înregistrate de piaţa de semiconductori au ajuns 601,7 miliarde de dolari, în 2022, în creştere cu 1,1% faţă de anul anterior, conform rezultatelor preliminare date, vineri, publicităţii de Gartner, citate de Agerpres.

În acest context, piaţa de memorii a fost segmentul cu cele mai slabe performanţe, în scădere cu 10% faţă de anul anterior şi afectată de o serie de provocări ce vor continua în 2023, notează consultanţii.

La nivel mondial, piaţa de semiconductori a crescut de la 595 de miliarde de dolari, în 2021, la 601,7 miliarde de dolari, în 2022. Veniturile combinate ale primilor 25 de furnizori de semiconductori s-au majorat cu 2,8%, în perioada de referinţă şi au reprezentat 77,5% din piaţă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În topul producătorilor mondiali de semiconductori se menţine Samsung Electronics, chiar dacă veniturile sale au scăzut cu 10,4% în 2022, în principal din cauza diminuării vânzărilor de memorii şi flash NAND.

Locul secund în clasament este ocupat de Intel, cu o cotă de piaţă de 9,7%, iar pe poziţia a treia s-a clasat SK Hynix.

La nivelul anului 2022, veniturile din vânzarea de memorii au scăzut cu 10% faţă de 2021 şi au reprezentat circa 25% din totalul vânzărilor de semiconductori.

“Până la jumătatea anului 2022, piaţa de memorii dădea deja semne de diminuare semnificativă a cererii, deoarece producătorii OEM de echipamente electronice au început să epuizeze stocul de memorii pe care îl deţineau în aşteptarea unei cereri mai mari. Condiţiile s-au înrăutăţit până la punctul în care majoritatea companiilor producătoare de memorii au anunţat reduceri ale cheltuielilor de capital (capex) pentru 2023, iar unele au redus producţia de plăcuţe semiconductoare pentru a reduce nivelul stocurilor şi a încerca să readucă pieţele în echilibru”, se arată în analiza Gartner.

În ceea ce priveşte veniturile celorlalte categorii, cu excepţia memoriilor, acestea au crescut cu 5,3% în 2022. Cea mai puternică creştere s-a înregistrat la categoria analogice (+19%), urmată îndeaproape de categoria discrete (+15%).

“Creşterea atât pentru analogice, cât şi pentru cele discrete a fost determinată de cererea puternică din partea pieţei de producţie de automobile şi cea de producţie industrială, susţinută de tendinţele de creştere înregistrate în domeniile vehiculelor electrice, automatizărilor industriale şi tranziţia la energia regenerabilă”, notează sursa citată.

Gartner, Inc. (NYSE: IT) este o companie americană de consultanţă şi cercetare în IT, ce oferă o perspectivă obiectivă şi utilă pentru directori şi echipele lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: