La o reuniune a Comisiei mixte româno-bulgare pentru sectorul comun al Dunării, cele două ţări au pregătit un plan pentru a asigura navigaţia pe Dunăre, a declarat Silva Hagopian, directorul Agenţiei pentru Explorarea şi Întreţinerea Fluviului Dunărea (IAPPD), care are sediul la Ruse, scrie Agerpres.
Planul include măsurări hidrografice, marcarea fluviului cu semnalizatoare plutitoare şi efectuarea de lucrări de dragare în porţiunile critice.
De asemenea s-a ajuns la un acord cu privire la schimbul zilnic de informaţii între administraţiile fluviale din cele două ţări şi planificarea lucrărilor în cazul unor cote reduse ale apelor Dunării.
Resursele necesare şi finanţarea pentru acţiunile planificate (echipaje, nave, echipamente specializate) sunt disponibile în cadrul celor două administraţii.
Cu prilejul reuniunii au fost discutate şi analizate condiţiile hidrologice şi de navigaţie pe parcursul anului trecut, când nivelul redus al Dunării a provocat în mod frecvent probleme pentru navigaţia pe tronsonul comun al fluviului.
Comisia mixtă româno-bulgară a fost înfiinţată în anul 1955, în conformitate cu un acord semnat de cele două ţări, şi se întâlneşte de două ori pe an. Experţii din cadrul celor două administraţii de cale navigabilă din România şi Bulgaria, respectiv Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi şi Agenţia pentru Explorarea şi Întreţinerea Fluviului Dunărea (IAPPD) Ruse, iar parte la lucrările Comisiei.