Spania: Guvernul vrea să strângă 6 miliarde de euro din impozitul extraordinar aplicat companiilor din Energie și băncilor

bani, finantari, euro Foto: Pexels.com

Guvernul spaniol intenţionează să strângă aproximativ 6 miliarde de euro (6,39 miliarde de dolari) din impozitul său extraordinar asupra companiilor energetice şi băncilor, a declarat marţi ministrul bugetului, Maria Jesus Montero, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Spania a aprobat o taxă temporară pentru firmele mari de energie şi bănci, intenţionând iniţial să strângă 7 miliarde de euro până în 2024 pentru a finanţa măsuri pentru a reduce presiunile legate de costul vieţii, dar în urma modificărilor aduse în Parlament suma a fost redusă.

”Venitul preconizat este de 1,7 miliarde din taxa pe energie şi 1,3 miliarde din taxa bancară (în 2023), 3 miliarde de euro pe an în total”, a spus Montero.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Recent, compania petrolieră Repsol a depus un recurs la Înalta Curte a Spaniei împotriva taxei şi s-a alăturat băncilor şi asociaţiilor companiilor de utilităţi pentru a contesta taxa temporară.

”Colectarea impozitelor în ambele cazuri este o sumă destul de gestionabilă, având în vedere volumul profitului care, sub nicio formă (..) nu poate fi considerat confiscator, ci mai degrabă proporţional cu aceste profituri”, a spus Montero într-un moment în care companiile şi băncile obţin profituri record.

În noiembrie, Banca Spaniei a estimat că guvernul va strânge un total de 5 miliarde de euro (5,33 miliarde de dolari) până în 2024 din impozite, după ce Congresul a scutit de taxă activităţile reglementate pe plan intern şi operaţiunile externe.

Senatul a dat aprobarea finală unei taxe excepţionale asupra băncilor, deşi a omis în mare parte băncile locale mai mici şi unităţile băncilor străine din Spania.

Companiile au avut timp până pe 20 februarie să plătească prima jumătate a impozitului şi acum pot să o pretindă legal la autorităţile fiscale.

Montero a spus că companiile energetice au plătit până acum 817 milioane de euro taxe, în timp ce băncile au plătit 637 milioane de euro.