Lipsa de legume determină o creștere surprinzătoare a inflației în Marea Britanie/ Prețurile alimentelor au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 45 de ani

piata, legume, fructe, alimente, hrana, mancare sursa foto: Pexels.com

Costul vieții a crescut în mod neașteptat luna trecută, după ce lipsa salatei și a legumelor a contribuit la creșterea prețurilor la alimente la cel mai ridicat nivel din ultimii 45 de ani, relatează BBC.

Prețurile la alcool din restaurante și pub-uri au dus, de asemenea, la creșterea costurilor pentru gospodării, inflația crescând la 10,4% în anul care a luat sfârșit în februarie, de la 10,1% în ianuarie.

Costurile îmbrăcămintei, în special pentru copii și femei, au crescut luna trecută, dar prețurile la combustibili au continuat să scadă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cifrele surprinzătoare vin înaintea unei decizii privind ratele dobânzilor, care va fi luată joi.

Banca centrală a Marii Britanii, Banca Angliei, va decide dacă va majora, reduce sau menține ratele dobânzilor la nivelul actual, continuând astfel lupta pentru reducerea inflației.

Banca a majorat ratele de 10 ori la rând din decembrie 2021, în timp ce încearcă să facă mai scumpe împrumuturile și să încurajeze oamenii să cheltuiască mai puțin, sperând astfel să oprească creșterea la fel de rapidă a prețurilor.

Unul dintre principalii factori care au stat la baza cifrei surprinzătoare a inflației din februarie a fost creșterea continuă a costurilor cu alimentele, care a venit într-un moment în care supermarketurile se confruntă cu penurii ale unor produse de salată și legume.

Roșiile, ardeii și castraveții s-au numărat printre legumele care se găsesc în cantități limitate, în mare parte din cauza vremii extreme care a afectat recoltele din Spania și Africa de Nord.

De asemenea, lipsurile au fost agravate de prețurile ridicate la energie care au afectat producătorii din Marea Britanie, precum și de problemele legate de lanțurile de aprovizionare.

Grant Fitzner, economist-șef al Oficiului Național de Statistică (ONS), a declarat că prețurile mai mari la alimente au fost determinate de “creșteri deosebite pentru unele salate și legume, deoarece costurile ridicate ale energiei și vremea nefavorabilă din unele părți ale Europei au dus la penurie și raționalizare”.

El a declarat pentru emisiunea Today de la BBC că ceea ce experții “nu se așteptau” a fost “o creștere a prețului alcoolului în baruri și restaurante în februarie, după unele reduceri” din ianuarie.

Majoritatea economiștilor au prezis că inflația va scădea din nou în februarie, dar cancelarul Jeremy Hunt a declarat că o încetinire nu a fost “inevitabilă”.

Analiza integrală AICI

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.