Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri: 20% din plafonul alocat programului IMM Invest s-a consumat

Contracte Foto: Pixabay

Aproape 20% din plafonul de 14 miliarde lei alocat programului IMM Invest s-a consumat până în acest moment, a declarat, marţi, Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, citat de Agerpres. Suma garantată de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri este de 2,7 miliarde lei.

“În acest moment, din plafonul alocat, de 14 miliarde lei, aproape 20% s-a consumat. Vorbim doar de sume care au şi intrat în conturile întreprinderilor mici şi mijlocii, adică infuzia de capital. La această dată, suma garantată de FNGCIMM pe IMM Invest este de 2,7 miliarde lei, iar suma finanţată, credite acordate şi sume care se află în conturile IMM-urilor, este de 3,3 miliarde lei. Şi un total de garanţii acordat pe programul IMM Invest azi, la această oră, de 3.828. Continuă aceeaşi dispersie a tipurilor de credit. Sunt două tipuri de credit: capital de lucru şi investiţii. Şi anul acesta ponderea de 87% se duce pe activitatea curentă de finanţare a lichidităţilor. Aici valoarea finanţărilor pe IMM Invest ridică la 2,8 miliarde lei. Garanţia acordată de Fond e de 2,4 miliarde lei. Iar credite de investiţii diferenţa de 13%”, a explicat Nancu la conferinţa “Soluţii pentru finanţarea companiilor”, organizată de Bancherul şi Club Antreprenor.

Primele coduri CAEN finanţate în cadrul IMM Invest 2021 sunt: transporturile, cu 1.500 de credite, lucrări de construcţii, cu 1.044 şi comerţ, cu 590, a adăugat directorul FNGCIMM.

Dumitru Nancu a subliniat că anul trecut sistemul financiar bancar din România a susţinut 15 miliarde de lei credite, adică aproape 1,5% din PIB a fost injectat de către sistemul financiar în economie. FNGCIMM a garantat cele 15 miliarde lei cu aproximativ 12,7 miliarde lei. În şase luni, un număr de 26.000 de IMM-uri au beneficiat de acest program.

“În acest moment, nu avem o lună, şi deja numărul de beneficiari, cei care au fost aprobaţi, doar pe IMM Invest, sunt aproape 4.000. Şi pe Agro Invest avem, deja, 500 de fermieri care beneficiază de acest program. Faţă de anul trecut, ritmul de aprobare crescut, s-a digitalizat. Dacă anul trecut am început de la una din 4 IMM-uri bancabilă, am închis anul cu una din două. A crescut şi bancabilitatea IMM-urilor şi asta şi datorită sistemului financiar-bancar, care a scos puţin din rigurozitatea în ceea ce priveşte analiza”, a mai spus Nancu.

El a adăugat că pentru acest an se estimează undeva la 50.000 de beneficiari.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *