Ministerul bulgar de Finanțe pregătește un proiect de buget în care indicatorii îndeplinesc criteriile de la Maastricht, adică pentru intrarea în zona euro. Deocamdată, Bulgaria intenționează să facă acest lucru în 2025, scrie Novinite.
Ministrul Asen Vassilev a prezentat câțiva parametri după ce aceștia au fost discutați cu deputații din comisia parlamentară pentru buget și finanțe. El a adăugat că estimările sunt pentru un buget executabil, care reprezintă o bază bună pentru bugetele și în anii următori.
Deficitul bugetar preconizat este de 3% (4,5 miliarde de leva – 2,3 miliarde euro) pe baza criteriilor din zona euro( în timp ce în Bulgaria se folosește în continuare baza de numerar pentru planificarea și raportarea bugetară) și de 2,5% pe baza de numerar, a spus Vassilev.
Planul urmează să fie adoptat de deputați până la sfârșitul lunii iulie.
Este planificată o creștere a veniturilor de 3,5 miliarde de leva (1,8 miliarde euro), în principal prin intermediul Agenției Naționale de Venituri și al Agenției Vamale.
Reducerile fiscale rămân până la sfârșitul anului, doar TVA-ul la gazele naturale revine de la 9% la 20%. “Părerea mea este că nu este bine să te atingi de taxe la mijlocul anului”, a explicat ministrul.
Se păstrează cheltuielile cu pensiile și salariile, precum și o creștere salarială de 10% în administrațiile care nu au primit încă o majorare. Se menține creșterea planificată pentru acest an a indemnizației în cel de-al doilea an de concediu de maternitate, precum și creșterea burselor pentru studenți. Există, de asemenea, bani suplimentari pentru Academia Bulgară de Științe, Academia Agricolă și cheltuieli pentru fondul “Cultură” și pentru sport.
Valoarea datoriei guvernamentale nu este de așteptat să crească în comparație cu PIB-ul, deoarece la sfârșitul anului 2022 raportul este de aproximativ 24%. În ceea ce privește politica de îndatorare, ministrul a anunțat că va vorbi atunci când va avea un buget pregătit.
Deocamdată, se păstrează ideea cabinetului ca 100% din profiturile companiilor de stat să ajungă la buget, ceea ce ar trebui să asigure venituri de 780 de milioane de leva, adică aproape 400 de milioane de euro.
Deocamdată, se așteaptă, de asemenea, ca Bulgaria să solicite o a doua plată în cadrul PNRR, care ar fi trebuit să fie făcută la sfârșitul anului trecut.
Vassilev nu a anunțat valoarea totală a cheltuielilor, dar a indicat că va exista o reducere de 1,5 miliarde de leva, în principal la cheltuielile de întreținere.