Studiu: Angajații din Marea Britanie ar putea economisi sute de ore în fiecare an dacă ar fi asistați de inteligența artificială

inteligenta artificiala, inovatie Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Angajații din Marea Britanie ar putea economisi sute de ore în fiecare an dacă ar fi asistați de inteligența artificială, însă mulți rămân sceptici în privința noii tehnologii, potrivit studiului realizat de compania de cercetare Censuswide pentru Visier, o platformă de analiză bazată pe cloud, concepută pentru a ajuta oamenii și întreprinderile în luarea deciziilor, transmis de Euronews.com. Implementarea inteligenței artificiale i-ar putea ajuta pe angajații din Marea Britanie să lucreze cu aproximativ 390 de ore mai puțin pe an.

Studiul arată că angajații sunt încă neîncrezători în ceea ce privește impactul pe care noile tehnologii le-ar putea avea asupra locurilor de muncă.

Studiul a constatat că angajații britanici care adoptă deja AI la locul de muncă economisesc 1,55 ore pe zi. Acest lucru se ridică la aproximativ 390 de ore pe an.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Dar angajații care profită de noua tehnologie sunt departe de a fi majoritatea. Aproximativ 56% dintre angajații care au participat la studiul Visier au declarat că angajatorii lor nu încurajează utilizarea IA la locul de muncă, iar 53% sunt îngrijorați de faptul că AI ar putea înlocui competențele pe care le au în prezent și le-ar putea lua locul de muncă.

Cercetarea a preluat răspunsurile a 3.030 de persoane cu vârsta de 18 ani și peste, care lucrează în companii cu peste 250 de angajați din Marea Britanie, Germania, SUA și Canada, între 25 și 31 mai.

Ce părere au angajații despre a colabora cu inteligenta artificială?

În ciuda potențialului de economisire a timpului pe care îl oferă AI-ul, studiul arată că lucrătorii se simt ambivalenți în ceea ce privește impactul pe care noua tehnologie îl va avea asupra vieții lor profesionale.

Potrivit studiului, mai mult de unul din trei (36%) a declarat că inteligența artificială îi va face să fie mai stresați la locul de muncă, în timp ce 37% au declarat că sunt îngrijorați că munca lor va fi mai puțin precisă din cauza inteligenței artificiale. Aproximativ 38% sunt îngrijorați de faptul că AI ar putea compromite confidențialitatea datelor.

Dar, deși se tem de consecințele implementării AI la locul de muncă, mai mult de doi din trei (67%) consideră că dezvoltarea competențelor în domeniul AI va fi importantă pentru dezvoltarea viitoarei cariere, ceea ce arată că ei cred că AI va face parte în mod inevitabil din munca lor într-o zi.

În același timp, potrivit studiului, angajații nu cred neapărat că abilitățile lor în domeniul IA vor fi cele care le vor aduce o promovare în viitor. Aproximativ 40% dintre angajații studiați de Visier consideră că abilitățile transversale sunt cele mai importante pentru a susține creșterea în carieră, în timp ce 43% cred că abilitățile de conducere sunt cele mai importante.

Studiul mai arată că doar 10% dintre angajați au considerat că aptitudinile hard – cum ar fi stăpânirea utilizării tehnologiilor emergente – reprezintă un aspect crucial pentru a avansa în carieră.

„Aproximativ 40% consideră că inteligența artificială le va îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată, iar 31% cred că va contribui la eliminarea deficitului de competențe în rândul forței de muncă din Regatul Unit”, mai prezintă studiul.

În prezent, Marea Britanie se află în proces de elaborare a reglementării AI la locul de muncă, după ce militanții, sindicatele și unii membri ai Parlamentului au cerut guvernului să impună o supraveghere mai strictă a modului în care ar putea fi utilizată noua tehnologie.

De ani de zile, dezbaterea privind inteligența artificială la locul de muncă a fost împărțită între argumente pro și contra și necesitatea de a găsi un echilibru între cele două.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: