Brexitul “nu a fost bun pentru Marea Britanie”, spune cel mai bogat om din regat/ Gopichand Hinduja, președinte al Hinduja Group, susține planurile economice ale premierului Sunak

gopichand hinduja Sursa foto:hindujagroup.com

Cel mai bogat om din Marea Britanie, Gopichand Hinduja, a condamnat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar a sprijinit capacitatea premierului Rishi Sunak de a revigora economia bolnavă a țării, scrie CNBC.

Miliardarul britanic de origine indiană, care este președintele conglomeratului indian Hinduja Group, a declarat că eforturile Marii Britanii de a crea noi parteneriate comerciale vor oferi un impuls atât de necesar pentru țară și vor restabili Marea Britanie ca un loc “excelent” pentru investiții.

“Pasul făcut de Brexit nu a fost bun pentru Marea Britanie”, a declarat Hinduja pentru CNBC, luni, la Londra. Marea Britanie a votat pentru a părăsi Uniunea Europeană în 2016 și a ieșit în mod oficial din blocul comunitar la sfârșitul lunii ianuarie 2020.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Pentru a o corecta, acum au mers la aceste 11 țări. Acest lucru va ajuta”, a spus el, referindu-se la acorduri, inclusiv la Acordul cuprinzător și progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific semnat recent.

Potrivit lui Hinduja, niciunul dintre aceste parteneriate nu va fi mai valoros pentru Regatul Unit decât viitorul său acord de liber schimb (ALS) cu India.

“Cel mai mare ajutor pe care îl poate primi Regatul Unit este din partea Indiei, deoarece economia Indiei, până în 2027, va fi a treia ca mărime din lume”, a spus el.

Hinduja a spus că și-a revizuit înainte proiecția de creștere a economiei Indiei – în prezent a cincea cea mai mare din lume – din 2030, pe baza instinctelor și experiențelor sale.

Marea Britanie și India au încheiat săptămâna trecută cea de-a 11-a rundă de negocieri pentru un acord de liber schimb, care s-a confruntat cu mai multe eșecuri pe fondul diferențelor privind unele linii tarifare importante și normele de protecție a investițiilor.

Hinduja, care nu este implicat în negocieri, a declarat că birocrația a fost “cea mai mare problemă”, dar a adăugat că beneficiile finale pentru Marea Britanie vor fi de mare anvergură.

“Vor fi multe de făcut în domeniul tehnologiilor, al infrastructurii, al sănătății, al educației și, mai ales, în ceea ce privește partea de apărare, Marea Britanie este foarte interesată”, a spus el.

Omul de afaceri în vârstă de 83 de ani – ale cărui afaceri acoperă sectoare precum IT, proprietăți, energie și sănătate, ceea ce îi va aduce lui și familiei sale o avere netă de 35 de miliarde de dolari în 2023 – a declarat că nu a fost descurajat să investească pe scară largă în Marea Britanie, în ciuda recentei slăbiciuni economice.

“În ceea ce privește grupul nostru, am fost în multe afaceri diferite în Marea Britanie și suntem încrezători pe termen lung. Nu mergem pe termen scurt”, a spus el.

“Nu există nicio afacere în grupul nostru care să se fi închis sau să nu fi avut succes”, a adăugat el.

Economia Marii Britanii a fost slabă în ultimii ani, înregistrând o creștere de doar 0,1% în primul trimestru din 2023, în condițiile în care ratele dobânzilor în creștere, inflația încăpățânată și un așa-numit “mini-buget” haotic au cântărit greu.

Hinduja a declarat că această slăbiciune a fost în mare parte “în afara controlului” guvernului, citând evenimente precum invazia Rusiei în Ucraina, și a insistat că liderul conservator Sunak a fost pe “drumul cel bun” pentru a îmbunătăți perspectivele.

“Există pași pe care premierul i-a făcut”, a spus el, referindu-se la planul economic în cinci puncte al lui Sunak. Acesta include planuri de înjumătățire a inflației, de creștere a economiei, de reducere a datoriilor, de reducere a listelor de așteptare la NHS și de limitare a imigrației.

“Merge pe drumul cel bun. El însuși este o persoană cu experiență în domeniul financiar și face toți pașii, dar are multe provocări. Nu este o sarcină ușoară pentru el”, a spus el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: