Consiliul Concurenței a anunțat miercuri că analizează tranzacția prin care fondul polonez de private equity Innova Capital preia un pachet majoritar de acțiuni de la procesatorul de plăți electronice Netopia, fondat de Antonio Eram, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din industria locală de tehnologie.
În conformitate cu prevederile Legii concurenței (nr. 21/1996), această operațiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei, care va evalua această tranzacție în scopul stabilirii compatibilității cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege.
Grupul Netopia a anunțat în luna mai că a vândut pachetul majoritar de acțiuni către Innova Capital. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită.
„Grupul Netopia a demonstrat în mod constant angajamentul său față de inovație, prin soluții de plată adaptate mediului online și soluții de mesagerie SMS pentru marketing digital. Cu ajutorul echipei Innova Capital, ne dorim să accelerăm lansarea unor noi soluții inovative într-o industrie atât de dinamică cum este industria plăților online. Această mutare strategică va consolida poziția Grupului Netopia ca lider pe piața locală, oferind produse și servicii fără precedent”, a declarat Antonio Eram, co-fondator și CEO al Grupului NETOPIA
„Analizăm cu mare interes evoluțiile dinamice ale economiei locale, în special potențialul extraordinar de creștere al serviciilor digitale. Ne bucurăm că putem face o investiție într-unul din cei mai respectați lideri în rândul furnizorilor de soluții moderne de plată pe a doua piață ca mărime din Europa Centrală și de Est. Dorim să valorificăm toată experiența noastră acumulată până acum în industria serviciilor financiare pentru a sprijini creșterea NETOPIA și pentru a-i consolida în continuare poziția pe piața românească a soluțiilor de plată”, a declarat Krzysztof Kulig, Senior Partner la Innova Capital.
Finalizarea tranzacției se va realiza după obținerea aprobărilor din partea autorităților relevante.
Achiziția pachetului majoritar de acțiuni al Grupului Netopia este prima tranzacție realizată de fondul Innova/7. Prima etapă de ridicare de fonduri de către Innova/7 a fost finalizată în august 2022 cu un rezultat de peste 220 de milioane de euro.
Netopia este un grup de companii românești înființat în 2003 de către antreprenorul în tehnologie Antonio Eram. Grupul cuprinde serviciile Netopia Payments, mobilPay Wallet, web2sms și Kartela. Grupul Netopia oferă în prezent soluții de plăți electronice și alte servicii conexe pentru un portofoliu de peste 25.000 de comercianți, majoritatea din sectorul IMM-urilor. Prin intermediul platformei Netopia Payments sunt procesate anual 25% din tranzacțiile online cu carduri de pe piață locală. Netopia oferă și soluții de plată prin SMS, o modalitate populară pentru plăți de valoare redusă, în special pentru achiziționarea biletelor de transport în comun, plata parcării și plata taxelor de emitere a cărților de identitate. Netopia oferă și servicii de mesagerie SMS, prin care românii recepționează comunicări prin SMS de la diverse companii precum firme de curierat, instituții financiare, magazine online și agenții de marketing.
Innova Capital este un manager de fond independent de private equity, care își desfășoară activitatea din Polonia și investește în achiziții majoritare în întreprinderi mijlocii cu activități în Europa Centrală și de Est. De la înființarea sa în 1994, Innova Capital a investit aproape 1,2 miliarde de euro în aproape 70 de companii din 10 țări din regiune.
Fondul a mai achiziționat și anterior platforme de plăți electronice. În 2020, PayPoint Services a preluat prin fuziune Payzone, ambele companii fiind controlate de fondul polonez Innova Capital, în urma preluării acestora de la procesatorul britanic de plăți PayPoint pentru suma totală de 47 milioane de lire sterline. Astfel, fondul a preluat și PayPoint România.
În România, Fondul a mai preluat rețeaua de magazine Optiplaza, brand românesc pe piață din 2004. Anterior, a primit avizul Concurenței pentru achiziția rețelei de magazine OPTIblu.
ZF scria anterior că Innova Capital promite investiţii de 50-70 milioane de euro în România în următorii patru ani. Krzysztof Kulig, senior partner Innova, spunea că fondul urmește două tipuri de tranzacţii – preluarea de la un fondator care nu are succesor şi consolidarea unor sectoare fragmentate.