Numărul angajaţilor incluşi în schema kurzarbeit (program de lucru redus) din Germania a scăzut în iunie la 1,5 milioane, cel mai redus nivel din februarie 2020, după ce autorităţile au atenuat restricţiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirus (COVID-19), a estimat marţi Institutul de cercetare economică Ifo, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Cifra de 1,5 milioane reprezintă 4,5% din numărul total al angajaţilor, faţă de un nivel de 6,8% în mai, a informat Ifo, precizând că estimarea se bazează pe un sondaj realizat în rândul oamenilor de afaceri şi pe datele de la Oficiul Federal pentru Muncă (BA). În aprilie 2020, în perioada de vârf a crizei provocată de pandemie, numărul persoanelor incluse în kurzarbeit a urcat la aproape şase milioane.
În sectorul ospitalităţii, numărul persoanelor incluse în acest program a scăzut la 331.000 în iunie, de la 520.000 în mai, dar peste 30% din angajaţii din acest domeniu au încă program de lucru redus, a precizat Ifo.
Deficitul de aprovizionare cu materii prime nu a afectat încă numărul celor care au program de lucru redus în industrie.
Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a anunţat săptămâna trecută că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a scăzut în iunie cu 38.000, până la cifra ajustată de 2,691 milioane.
În iunie, rata şomajului, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă şi populaţia aptă de muncă, s-a menţinut la 5,9%, similar cu nivelul din mai.
Datele peste aşteptări de pe piaţa forţei de muncă sporesc şansele unei redresări a economiei bazate pe consum în lunile de vară, gospodăriile fiind pregătite să înceapă cheltuirea banilor puşi deoparte în perioada restricţiilor