Autorităţile din China şi-au intensificat eforturile pentru stimularea economiei şi sprijinirea yuanului, investitorii fiind din ce în ce mai îngrijoraţi de perspectivele de creştere, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
Banca Centrală a Chinei (PBOC) a anunţat vineri că va reduce, pentru prima dată în acest an, nivelul depozitelor în valută pe care băncile trebuie să le păstreze ca rezerve.
De asemenea, autorităţile au adoptat noi măsuri pentru sprijinirea sectorului imobiliar, care se confruntă cu dificultăţi, şi au extins reducerile de taxe pentru părinţi şi pentru cheltuielile cu educaţia copiilor. Măsurile sunt menite să majoreze consumul gospodăriilor şi să rezolve criza demografică.
Sunt cele mai recente eforturi pentru sporirea încrederii în economie, afectată de criza din sectorul imobiliar, de cererea externă redusă şi de creşterea şomajului.
“Acest pachet de măsuri depăşeşte aşteptările pieţei. Încrederea va creşte pe termen scurt. Totuşi, avem nevoie de mai multe dovezi pentru a confirma că se va înregistra o redresare”, a apreciat Zhaopeng Xing, analist la Australia & New Zealand Banking Group.
Instituţiile financiare vor trebui să păstreze ca rezerve doar 4% din depozitele lor în valută, începând din 15 septembrie, faţă de un nivel de 6% în prezent, a anunţat PBOC. Decizia va majora nivelul valutei disponibile pe piaţa locală, apreciază analiştii.
Pe fondul extinderii măsurilor de stimulare, pieţele din China încep să arate semne de stabilizare. Traderii apreciază recentele măsuri ca fiind pozitive, yuanul s-a apreciat uşor, iar pieţele bursiere au înregistrat creşteri. Preţurile metalelor, inclusiv aluminiu şi cupru, au crescut, măsurile de stimulare ducând la majorarea cererii pentru materii prime.
Pentru a sprijini cererea în sectorul imobiliar, autorităţile de la Beijing sprijină creditorii să reducă dobânzile pentru actualele credite ipotecare.