Bulgaria vrea ca rețeaua sa de gaz să devină fundamentală pentru Coridorul cu hidrogen Sud-Est. Interes pentru mai multe transporturi de gaze din Grecia către România

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

“Datorită infrastructurii sale bine dezvoltate de gaze, viitoarea rețea de hidrogen a Bulgartransgaz va fi fundamentală pentru construirea Coridorului de hidrogen prioritar Sud-Est pentru aprovizionarea UE”, declară directorul operatorului bulgar.

Acest lucru s-a întâmplat în timpul discuțiilor din SUA cu reprezentanții uneia dintre cele mai importante corporații americane de cercetare, RAND Corporation, a anunțat compania, citată de Mediapool. La această întâlnire a fost discutat rolul Bulgariei în dezvoltarea energiei cu hidrogen și tranziția către neutralitatea carbonului.

În ultimul an, Bulgartransgaz a fost deosebit de activă în inițiative legate de hidrogen, care este considerat un combustibil nepoluant, a cărui pondere în economie și energie va crește semnificativ. Împreună cu operatorul grec DESFA a fost inițiată construcția unei conducte de hidrogen de la Salonic la Sofia, care va candida pentru finanțare europeană. A fost angajat un consultant care să spună dacă actuala rețea de transport de gaze din Bulgaria poate transporta și hidrogen și în ce raport procentual ar trebui să fie acesta față de gaz.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Compania a anunțat, de asemenea, un studiu de piață fără caracter obligatoriu privind cererea de servicii de transfer de hidrogen. Există interes pentru acest lucru atât din partea potențialilor producători, cât și a utilizatorilor de hidrogen, afirmă acum Malinov.

RAND Corporation și-a anunțat disponibilitatea de a oferi Bulgariei o analiză privind oportunitățile suplimentare de consolidare a securității energetice.

În timpul vizitei sale în SUA, Malinov s-a întâlnit cu secretarul adjunct al Biroului de Resurse Energetice al Departamentului de Stat al SUA, Laura Lohman. Cei doi au discutat despre modul în care evoluează diversificarea aprovizionării cu gaze în Europa și despre securitatea acestora.

Există interes pentru mai multe transporturi de gaze din Grecia către România

Malinov a informat că a fost declarat un interes comercial mare în faza neobligatorie derulată a testului de piață pentru creșterea capacității punctelor de interconectare cu Grecia – Kulata/Sidirokastro și cu România – Kardam/Negru Vodă, pentru a putea transfera mai mult gaz lichefiat prin Bulgaria spre sud-estul Europei.

„Continuăm să ne bazăm pe parteneriatul cu companiile americane, deoarece odată cu dezvoltarea de noi terminale și capacitatea de regazificare, cererea de GNL este de așteptat să crească. Acest lucru este valabil mai ales pentru regiunea Europei de Sud-Est după punerea în funcțiune a terminalului Alexandroupolis, anul viitor”, a declarat șeful companiei, care deține un pachet de 20% din proiect.

Interconexiunea cu Serbia va fi gata peste o lună

„Se plănuiește construirea interconectării cu Serbia până la sfârșitul lunii viitoare, care va permite livrări de gaz natural lichefiat de la terminalele din Grecia și către vecina noastră de vest”, a mai spus Malinov. El a menționat că, odată cu creșterea capacităților și conectivitatea bidirecțională a rețelei Bulgartransgaz cu țările vecine, România, Ucraina, Moldova și Macedonia de Nord au deja acces la gaze naturale lichefiate prin Bulgaria.

Mai mulți bani pentru depozitul de gaze din Ciren

Malinov a discutat cu instituțiile financiare internaționale posibilitățile de creditare a extinderii depozitului de gaze de la Ciren. Au existat discuții în această direcție în februarie, când șeful Bulgartransgaz s-a întâlnit cu reprezentanții statului American Corporation for International Development (S.U.A. DFC), precum și cu EXIM Bank – agenția federală de credit la export a Statelor Unite.

Se pare însă că încă nu s-a convenit nimic, pentru că s-a anunțat că discuțiile despre participarea la finanțarea proiectului Ciren continuă. Valoarea sa este de 308 milioane de euro, potrivit celor mai recente date anunțate oficial de ministrul bulgar al Energiei.

Pentru foraj și partea supraterană au fost alocați de către Comisia Europeană pentru proiect 78 de milioane de euro. Separat, Blugartransgaz a beneficiat de aproape 208 milioane de euro dintr-un împrumut garantat de stat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar proprietarul operatorului, Holdingul Energetic Bulgar, a oferit un împrumut de circa 30 de milioane de euro pentru acoperirea creșterii costurilor de forare. Nu s-a anunțat deocamdată ce finanțarea, în ce sumă și în ce scop caută Bulgartransgaz în SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: