Procesul selecției Directoratului Hidroelectrica, procedură desfăşurată în 2019, se mută înapoi la Curtea de Apel București, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța a admis recursul formulat de Hidroelectrica împotriva Deciziei nr. 316/2013 din 1 martie în procesul privind anularea procedurii de selecţie a Directoratului societăţii desfăşurat în anul 2019. Hidroelectrica a reacționat la această decizie și a spus că, astfel, se confirmă legalitatea procedurii de acum 4 ani.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis însă astfel:
- Soluție: Admitere recurs – Admitere recurs – cu casare – Dispune rejudecarea
- Detalii soluţie: Admite recursul declarat de pârâta Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. împotriva deciziei nr. 316/2023 din 1 martie 2023 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă. Casează decizia atacată şi trimite cauza spre o nouă judecată aceleiaşi instanţe. Definitivă.
În aceste condiții, dosarul revine la Curtea de Apel București care decisese în luna martie 2023 să anuleze procedura prin care „perla energiei” din România, Hidroelectrica, și-a ales directoratul în anul 2019, confirmând o decizie similară dată de Tribunalul București în aprilie 2022. Decizia Curții era executorie, dar putea fi atacată cu recurs. Ceea ce s-a întâmplat, iar dosarul a ajuns la ÎCCJ, care acum îl întoarce la Curtea de Apel pentru rejudecare.
Procesul a fost inițiat de Petronel Chiriac, fost director financiar al companiei. În noiembrie 2017, Petronel Chiriac a fost concediat, dar ulterior a contestat decizia de concediere. Printr-o decizie pronunțată în decembrie 2020, instanța a hotărât să îi dea dreptate lui Petronel Chiriac și l-a repus în funcția deținută la Hidroelectrica înainte de concediere.
De asemenea, Tribunalul a mai decis că Hidroeletrica trebuie să îi plătească lui Petronel Chiriac despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, de la data concedierii si până la reintegrarea efectivă, sume actualizate cu dobânda legală şi indicele de inflaţie, calculate la data plăţii efective, scria atunci Financial Intelligence.
„Hotărârea judecătorească a Curții de Apel București denotă clar că procesul de selecție și numire a celor cinci directori Hidroelectrica a fost unul neconform. În mod normal, companiile de stat sau cele cu capital majoritar de stat trebuie să respecte Ordonanța 109/2011 privind guvernanța corporativă și să își aleagă directorii în baza unui concurs cu reguli clare. Or, în cazul Hidroelectrica, concursul a avut numeroase vicii de procedură și a minimizat șansele candidaților care nu erau favorizați”, a declarat Mihai Kehaiyan, avocatul care l-a reprezentat pe reclamant în acest proces, în martie, după ce a fost prununțată decizia Curții de Apel București.
Acum, după decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, avocatul Mihai Kehaiyan a explicat pentru Economedia în ce stadiu se află procesul: “Curtea de Apel trebuie să-și reia judecata, pe care a finalizat-o deja cu cu o decizie în martie, în care a confirmat tribunalul. Dar din niște considerente pe care deocamdată nu le știm, că nu e redactată, Înalta Curte a considerat că Curtea de Apel ar fi omis ceva. N-a spus nimeni că procedura e valabilă, dimpotrivă. Avem o hotărâre a tribunalului care spune că nu a fost respectată o anumită procedură, dar nu e definitivă. Deci iarăși suntem în situația în care avem o hotărâre a tribunalului în care spune că e nelegală procedura, iar Curtea de Apel trebuie să analizeze încă o dată hotărârea tribunalului, dacă e valabilă sau nu e valabilă. E doar o etapă din acest proces care încă nu s-a încheiat. E doar o etapă, dar nu plecăm de la zero. Plecăm de la o hotărâre a Tribunalului care a spus că nu e valabilă.”
Hidroelectrica, în schimb, a transmis printr-un comunicat citat de Agerpres, că procedura din 2019 a fost legală.
“Astfel, prin hotărârea rămasă definitivă, a fost constatată atât legalitatea, cât şi corectitudinea desfăşurării procedurii de selecţie a managementului Hidroelectrica în conformitate cu O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, au fost casate deciziile anterioare ale Curţii de Apel Bucureşti, iar cauza a fost trimisă aceleiaşi instanţe pentru rejudecare, în condiţiile ICCJ. Reamintim că procesul a fost intentat de un fost director financiar al companiei, în contextul IPO-ului Hidroelectrica, având potenţialul de blocare a activităţii de la acea vreme a companiei. Acţiunea în instanţă viza întreaga echipă de conducere din perioada 2019-2023. Hidroelectrica a fost reprezentată în proces de SCA Piperea şi Asociaţii şi de SCA Doru Trăilă şi Asociaţii”, se arată în comunicat.
Directoratul Hidroelectrica ales în 2019 era format din: Bogdan Badea, președinte, și membrii Marian Bratu, Răzvan Ionuț Pătăliu, Radu Cristian Pop și Cristian Vladoianu.
Între timp, mandatul conducerii numite în 2019 s-a încheiat, iar Hidroelectrica are din 7 noiembrie 2023, o nouă conducere formată din Karoly Borbely – Director General Executiv, Bogdan-Nicolae Badea, Chief Investment Officer, Radu-Ioan Constantin, Chief Administrative Officer, Marian Fetita, Chief Financial Officer, Ianaş Rădoi, Chief Operating Officer.