Semnal de alarmă în piața europeană de real estate: Signa, un imperiu imobiliar şi de retail în valoare de 27 miliarde de euro, a cerut intrarea în insolvență

elbtower signa Foto: elbtower.de

Signa, imperiul imobiliar şi de retail în valoare de 27 miliarde de euro al magnatului austriac Rene Benko, a solicitat intrarea în insolvenţă miercuri, după ce încercările de ultim moment de a obţine finanţare de urgenţă au eşuat, devenind astfel unul dintre cele mai mari dezastre imobiliare de la criza financiară globală, transmit Reuters şi Bloomberg, conform Agerpres.

Grupul Signa, care are numeroase subsidiare în diverse ţări, avea nevoie de 600 milioane de euro pentru rezolvarea necesarului de lichidităţi pe termen scurt. Signa este proprietarul clădirii Chrysler din New York, al magazinului Selfridges din Marea Britanie, al unor centre comerciale de lux în Viena şi al celui mai mare lanţ de magazine din Germania.

Conducerea Signa Holding GmbH a solicitat intrarea în insolvenţă miercuri la Viena, obiectivul fiind de a gestiona restructurarea în calitate de debitor în posesie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

“În pofida eforturilor considerabile din ultimele săptămâni, lichiditatea necesară pentru o restructurare extrajudiciară nu a putut fi asigurată. Obiectivul este de a continua operaţiunile de afaceri în cadrul unei administrări autonome şi de a restructura în mod sustenabil firma”, a precizat compania într-un comunicat.

Efectele negative ale insolvenţei vor reprezenta o nouă lovitură pentru sectorul imobiliar comercial din Europa, putând în mod potenţial duce la vânzări forţate de active şi deprecierea valorii proprietăţilor.

Cea mai mare expunere a Signa este faţă de bănci, care i-au acordat împrumuturi pentru a finanţa achiziţiile şi activitatea de construcţii la proiectele dezvoltate. Dar creditele sunt garantate, astfel că băncile îşi pot recupera pierderile.

Situaţia lui Benko este diferită de cea a altor investitori în sectorul imobiliar, el continuând să facă achiziţii semnificative chiar şi în ultimii ani. În condiţiile în care preţurile proprietăţilor comerciale sunt în scădere, sporeşte lipsa de încredere a investitorilor, iar structura corporate obscură a Signa o face în mod deosebit vulnerabilă.

Ani de zile, piaţa imobiliară din Europa a fost în creştere, sprijinită de dobânzile ultra-scăzute, dar majorarea semnificativă a costurilor construcţiilor şi a dobânzilor a dus la intrarea în insolvenţă a unor dezvoltatori, în condiţiile în care băncile au redus creditarea, tranzacţiile au îngheţat şi preţurile au scăzut, notează publicațiile internaționale.

Julius Baer Group Ltd, unul dintre cei mai mari creditori ai Signa, a anunţat luni că îşi revizuieşte afacerile privind acordarea creditelor către unii dintre cei mai bogaţi clienţi ai săi, după un împrumut de 687 milioane dolari acordat unui singur investitor. Deşi banca nu a dat publicităţii numele clientului, Bloomberg anunţase anterior că este vorba de Signa şi autorităţile elveţiene de reglementare monitorizează expunerea.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat luna aceasta că băncile din Austria aveau la jumătatea anului o expunere de 2,2 miliarde de euro la gigantul imobiliar şi de retail Signa. Raiffeisen Bank International (RBI) şi Bank Austria, deţinută de UniCredit, sunt responsabile pentru două treimi din această expunere, susţin sursele.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat o divizie a Signa la “junk” (nerecomandat pentru investiţii).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: