UE ar putea plăti o chirie de 450 de milioane de euro pentru birourile pe care le avea în Londra, înainte de Brexit, Agenția Europeană pentru Medicamente/ Aceasta trebuie să achite chiria pe 15 ani, după ce sublocatarul a dat faliment

brexit, marea britanie, uk Sursa foto: Alex Mihaileanu

Uniunea Europeană se confruntă cu o potențială factură de peste 450 de milioane de euro pentru spații de birouri, după ce autoritatea sa de reglementare în domeniul medicamentelor a părăsit Londra din cauza Brexitului, ceea ce adaugă presiune asupra bugetului său deja suprasolicitat, scrie Financial Times.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a subînchiriat fosta clădire a sediului său din Canary Wharf către WeWork în 2019, dar furnizorul de spații de birouri a suspendat plata chiriei după ce a dat faliment în toamna anului trecut, potrivit unui document consultat de Financial Times.

EMA le-a spus legislatorilor de la Bruxelles că are nevoie de 30 de milioane de euro anual pentru a finanța chiria și facturile până când și dacă nu se găsește un nou ocupant pentru proprietatea din Canary Wharf. Potrivit The Telegraph, contractul de închiriere al EMA se încheie în iunie 2039, ceea ce creează o datorie potențială de peste 15 ani, în valoare totală de 450 de milioane de euro.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

EMA a solicitat deja UE peste 3 milioane de euro pentru a acoperi chiria pentru primul trimestru. Bruxelles-ul este obligat prin lege să acopere orice deficit din bugetul EMA.

Parlamentarii europeni, care trebuie să aprobe orice solicitare, vor discuta joi, în privat, cu oficialii despre viitorul clădirii, care a fost eliberată când EMA s-a mutat la Amsterdam, odată cu ieșirea Regatului Unit din UE.

În răspunsurile la întrebările scrise ale Comisiei pentru buget a Parlamentului European, EMA a declarat că perspectivele de a recupera o mare parte din bani sunt slabe din cauza slăbirii pieței imobiliare comerciale din Marea Britanie.

Găsirea unui nou chiriaș va dura probabil cel puțin doi ani, deoarece rata de neocupare în Canary Wharf era de peste 15%, a spus aceasta.

Între timp, UE va fi responsabilă pentru chirie și taxe de serviciu, impozite, costuri de operare și facturi de utilități, în valoare totală de aproximativ 30 de milioane de euro pe an, a precizat EMA.

În conformitate cu practicile din industria britanică, agenția ar trebui să ofere, de asemenea, “perioade fără chirie sau plăți echivalente în numerar” de aproximativ 15-18 luni la fiecare cinci ani, ceea ce ar însemna o reducere de 25%, a precizat aceasta.

Clădirea de la 30 Churchill Place a fost proiectată în 2008 și este clasificată ca fiind la mâna a doua, închiriindu-se cu 29-35 de lire sterline pe metru pătrat, în loc de 50-57 lire sterline pentru spațiile mai noi.

“Povara financiară și de resurse umane pe care o reprezintă gestionarea și întreținerea fostelor spații distrage atenția EMA de la mandatul său critic privind sănătatea umană și animală”, a adăugat agenția.

WeWork a încetat să mai plătească chiria la 1 ianuarie, dar continuă să achite taxele de serviciu, potrivit unor persoane familiarizate cu situația. Cele două părți sunt în discuții.

“Înainte de a lua orice decizie, trebuie să așteptăm rezultatul negocierilor cu sublocatarul, care sunt confidențiale”, a declarat pentru FT Olivier Chastel, vicepreședinte al comisiei pentru buget.

WeWork a precizat într-un comunicat că activitatea sa nu a fost afectată. “Continuăm să lucrăm în mod constructiv și colaborativ cu partenerul nostru proprietar în această locație pentru a elabora o soluție care să fie în beneficiul ambelor părți pe termen lung”.

EMA îndeamnă Comisia Europeană să găsească o “rezolvare politică”, lăsând să se înțeleagă că oficialii britanici ar putea fi găzduiți în clădire în cadrul unei înțelegeri cu Bruxelles-ul.

Dar, în răspunsurile sale către deputați, Comisia a declarat că relocarea EMA nu a fost acoperită de acordurile Brexit și contractul nu este responsabilitatea sa. “Din câte știm noi … . autoritățile britanice au vizitat sediul, dar nu și-au exprimat în cele din urmă interesul [pentru închirierea] acestuia”, a declarat aceasta.

EMA va prezenta în curând estimarea sa privind probabilul deficit financiar pentru a fi inclusă în dezbaterea privind bugetul UE.

UE este deja angajată în discuții bugetare chinuitoare. Comisia a cerut o creștere de 100 de miliarde de euro, jumătate din sumă fiind destinată Ucrainei. Planul a întâmpinat o rezistență acerbă din partea statelor membre mai bogate, care plătesc cel mai mult și care au negociat reducerea sumei pentru alte țări decât Ucraina la 21 de miliarde de euro. Cu toate acestea, nu se poate ajunge la un acord.

“EMA are un buget anual de 480 de milioane de euro. Chiria înseamnă 30 de milioane de euro pe an”, a declarat marți un diplomat UE. “Ei pot începe să caute în propriul buget înainte de a cere mai mult de la UE”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: