Penuria de forță de muncă majorează salariile mici din Statele Unite

SUA, statele unite, america Sursa foto: Unsplash Nik Shuliahin

Numeroase mari companii din Statele Unite ale Americii propun de acum salarii de peste 15 dolari pe oră pentru a atrage muncitori necalificați sau cu grad redus de calificare. O situație inedită pe celălalt țărm al Atlanticului.

„Pentru prima oară de la sfârșitul anilor 90, angajații cu salarii mici dispun de un pic de influență pentru a cere remunerații mai mari”, explică economistul David Cooper, de la Institutul de politică economică (EPI), un think tank american, potrivit Le Figaro.

Pandemia și penuria de mână de lucru susțin salariile mici din SUA până la punctul în care salariul de 15 dolari pe oră s-ar putea generaliza. Acest prag a fost susținut de mult timp de democrați. Economiștii temperează pentru moment riscurile de a alimenta inflația, unde datele pentru luna iulie sunt așteptate în 11 august.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

În ciuda unui record de oferte de angajare, milioane de americani se află în șomaj și mulți dintre ei spun că nu mai vor să lucreze pentru salarii foarte mici. Alții sunt nevoiți să refuze locuri de muncă pentru a putea sta cu copiii.

În aceste condiții, mulți angajatori, dar în special în industria restaurantelor, sunt nevoiți să afișeze orare reduse de funcționare, în ciuda revenirii masive a clientelei. Pentru a atrage candidați, din ce în ce mai mulți angajatori oferă salarii mai mari, bonusuri și beneficii sociale.

Farmaciile CVS s-au alăturat săptămîna tercută unei cohorte de mari companii – Amazon, Target, Chipotle, etc – și a decis să depășească pragul de 15 dolari pe oră. Angajații vor trebui însă să aștepte luna iulie 2022.

Gigantul distribuției Walmart a anunțat la finalul lui iulie că va plăti taxele școlare pentru o serie de școli unde învață copiii angajaților, cel mai recent efort al marilor angajatori privați pentru a atrage salariații în fața unui concurent, Costco, care plătește mai bine.

„Companiile nu au pentru moment altă soluție decât să plătească”, spune Rubeela Farooqi, economist la High Frequency Economics. „Ceea ce nu au reușit democrații (să impună salariul minim de 15 dolari), sunt în curs să realizeze companiile din cauza efectelor pandemiei”, a spus ea.

În Statele Unite, salariul minim federal este de 7,25 de dolari, neschimbat de 12 ani, chiar dacă mai multe state impun un nivel mai mare. Joe Biden a încercat să legifereze nivelul de 15 dolari, dar a fost nevoit să renunțe în fața opoziției feroce din Senat.

În lipsa altor soluții, acesta a semnat un decret în aprilie prin care salariul minim pentru angajații contractuali ai guvernului federal crește la 15 dolari la începutul lui 2022 față de 10,95 dolari în prezent.

Potrivit Washington Post, este pentru prima oară când concurența dintre companii conduce la un salariu mediu al angajaților din supermarketuri și restaurante peste 15 dolari pe oră.

„Aproape 80% dintre muncitorii americani câștigă acum cel puțin 15 dolari pe oră, față de 60% în 2014”, potrivit sursei citate.

Iar salariile ar urma să-și continue creșterea anul viitor. Angajatorii se așteaptă la o creștere medie de 3% în 2022.

„Nu concluzionăm că este vorba de o schimbare permanentă, pe termen lung. Structurile economiei americane, care au frânat creșterea salariilor într-o mare parte a economiei americane timp de decenii, nu s-au schimbat”, temperează însă David Cooper.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: