Directorul general al grupului american Intel, Pat Gelsinger, şi alţi directori de la vârful producătorului de semiconductori urmează să vină în faţa consiliului director cu un plan care vizează vânzarea operaţiunilor care nu sunt necesare şi revizuirea cheltuielilor de capital, informează Reuters citând o sursă din apropierea acestui dosar, conform Agerpres.
Planul va include idei cu privire la modul prin care pot fi reduse costurile totale ale companiei prin vânzarea unor afaceri, inclusiv divizia de cipuri programabile Altera, pe care Intel nu îşi mai permite să o finanţeze. Gelsinger şi alţi directori de top de la Intel sunt aşteptaţi să îşi prezinte planul la o reuniune a consiliului director programată a avea loc la mijlocul lunii septembrie, a precizat sursa citată de Reuters.
Deocamdată, propunerea nu include planuri vizând divizarea Intel şi vânzarea operaţiunilor de producţie pe bază de contract, unui cumpărător precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., potrivit unei alte surse. În plus, prezentarea nu a fost încă finalizată şi este posibil să sufere modificări înaintea reuniunii board-ului.
Intel, odată cel mai mare producător mondial de semiconductori, trece prin una din cele mai grave perioade din istoria sa, în condiţiile în care se chinuie să recupereze decalajul faţă de rivalii precum Nvidia, lider pe piaţa cipurilor cu Inteligenţă Artificială. În timp ce capitalizarea de piaţă a Nvidia a ajuns la 3.000 de miliarde dolari, Intel are o capitalizare de piaţă mai mică de 100 de miliarde dolari, după ce a publicat rezultate dezamăgitoare pe trimestrul al doilea.
Cel mai probabil, prezentarea lui Gelsinger şi a celorlalţi directori va include şi planuri vizând o nouă reducere a cheltuielilor de capital pentru extinderea uzinelor companiei. Prezentare ar putea include planuri vizând suspendarea şi posibil chiar oprirea completă a unei noi uzine în valoare de 32 de miliarde dolari ce urma să fie construită în Germania.
Pe lângă planurile CEO-ului şi altor directori, Intel a angajat şi băncile Morgan Stanley şi Goldman Sachs pentru a consilia board-ul cu privire la operaţiunile pe care Intel le poate vinde şi care sunt afacerile pe care trebuie să le păstreze, au dezvăluit alte surse din apropierea acestui dosar.
Reuniunea de la mijlocul lunii a consiliului director este crucială pentru fostul lider mondial pe piaţa cipurilor. În luna august Intel a dat publicităţii rezultate trimestriale sub aşteptări, care au inclus suspendarea plăţii dividendelor şi disponibilizarea a 15% din personal, în ideea de a economisi 10 miliarde dolari.