Guvernul României a ieșit vineri să împrumute bani de pe piețele japoneze, arată datele Bloomberg consultate de Economedia.
Este vorba despre o ofertă în 6 părți, respectiv pe 3 ani, pe 5 ani, pe 7 ani, pe 10 ani, pe 15 ani și pe 20 de ani. Bloomberg precizează că Guvernul ar putea renunța la una sau mai multe tranșe, în funcție de cerere sau de preferințe.
Aranjori ai emisiunii sunt DAIWA Securities Group, Mizuho, Nomura Holdings, SMBNIK.
Economedia nota da la mijlocul lunii că România se pregătește să iasă să vândă obligațiuni Samurai, pentru a se finanța, conform informațiilor Bloomberg. Astfel, România a mandatat Daiwa, Mizuho, Nomura și SMBC Nikko ca Joint Lead Managers, și a depus o Declarație de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru o potențială tranzacție Samurai senior pe 3 ani, 5 ani, 7 ani, 10 ani, 15 ani și 20 ani.
Metită menționat că România a împrumutat săptămâna trecută de pe piețele externe aproape 5 miliarde de euro, printr-o emisiune de obligațiuni în 3 părți, anunță Bloomberg.
Ofertele s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro pentru prima emisiune, în euro, pe 7 ani, de 2,3 miliarde de euro pentru a doua emisiune, în euro, pe 20 de ani, și de 8,5 miliarde de dolari pentru a treia emisiune, în dolari, pe 7 ani.
Amintim că Guvernul a împrumutat în luna august 15,5 miliarde de lei, ceea ce duce împrumuturile pe întreg anul la 168 miliarde de lei. Asta înseamnă că Guvernul și-a acoperit, în cele 8 luni scurse din 2024, 93% din necesarul brut de finanțare subestimat din acest an, compus din deficitul bugetar subestimat (87 miliarde de lei) și plata datoriei ajunse la scadență în acest an (125 miliarde de lei, sumă neactualizată).
Având în vedere că Guvernul vrea să majoreze ținta de deficit la 7% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, de la 5%, pe fondul ieșirii de sub control a cheltuielilor bugetare în anul electoral, sumele ce vor fi împrumutate până la final de an vor depăși 250 de miliarde de lei. Vorbim despre un necesar pentru deficit de circa 120 miliarde de lei + 130 miliarde de lei pentru plata datoriei scadente în acest an, la care se adaugă prefinanțarea pentru 2025, în valoare de circa 20-25 miliarde de lei.