Germania a avertizat luni țările UE „să nu glumească” cu piețele financiare cu privire la „credibilitatea finanțelor publice”, cu câteva zile înainte ca Franța să își prezinte bugetul național pentru 2025, potrivit AFP.
„Trebuie să ne reducem în mod credibil deficitul și datoria pentru a ne putea finanța în mod adecvat și stabil”, a declarat ministrul german de finanțe, Christian Lindner, reporterilor la Luxemburg.
Ministrul german nu s-a adresat direct Franței, care trebuie să își reducă deficitul uriaș pentru a reveni în cadrul normelor bugetare ale UE.
La sfârșitul celui de-al doilea trimestru, datoria publică se ridica la 3.228,4 miliarde de euro, potrivit statisticii naționale. O cifră uluitoare, care reprezintă 112% din PIB-ul Franței.
Creșterea datoriei pe termen mediu este disproporționată, cu o mie de miliarde de euro adăugate în fiecare deceniu în ultima perioadă. Pragul simbolic de 1.000 de miliarde de euro a fost depășită în 2003, cel de 2.000 de miliarde zece ani mai târziu, iar cel de 3.000 de miliarde în 2023.
În douăzeci de ani, datoria a crescut de la 1.082 de miliarde de euro la începutul anului 2004 la peste 3.150 de miliarde de euro în 2024.
Franța are una dintre cele mai slabe performanțe din Uniunea Europeană. Cu 110,8% în primul trimestru din 2024, țara este pe locul trei în ceea ce privește națiunile cu cele mai mari rate ale datoriei publice în raport cu PIB-ul, după Grecia și Italia. Cu mult peste media din zona euro de 88,7%.