VIDEO Oamenii lui Nicușor Dan au fost împiedicați de persoane de la Poliția Locală Sector 4 să înlăture gardurile din Piața Unirii / Nicușor Dan, reacție dură față de Daniel Băluță în scandalul șantierului de la Piața Unirii: Mofturile unui primar care vrea să ia niște bani înainte să ia avizele necesare

șantier Planșeul Unirii, Nicușor Dan Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a avut o reacție dură luni față de Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, în scandalul șantierului pentru refacerea plafonului de beton de la Piața Unirii. ”E vorba despre mofturile unui primar care vrea să ia niște bani înainte să ia avizele necesare. Primăria Sectorului 3 a dat nelegal o autorizație de construire pentru Primăria Sectorului 4, pentru că PS3 nu e proprietar pe acest teren”, a spus Nicușor Dan.

UPDATE 13:03 Nicușor Dan cere intervenția unui ofițer al Poliției Naționale. Polițistul invită cele două părți să meargă la sediul Poliției Centrul Vechi.

Un ziarist l-a întrebat pe primar ce se întâmplă dacă i se va interzice mai departe accesul: “Va dispune Poliția Națională”.

“Așteptăm ca poliția națională să certifice că noi suntem administratorii acestui teren și să ne întoarcem să ridicăm gardurile”.

UPDATE 12:59 Nicușor Dan încearcă să intre pe șantier. Cristi Pâslă, director Poliția Locală S4 le-a refuzat accesul în șantier.

UPDATE 12:53 Un polițist de la Poliția locală Sector 4 i-a spus primarului:  “Vă atrag atenția dl primar să nu instigați oamenii să facă o infracțiune. Acum sunt la 112”. Aceasta în condițiile în care Nicușor Dan este însoțit de directorul general al Poliției Locale București.

El a spus că Poliția Locală va îndepărta gardurile montate de Primăria Sectorului 4 la șantierul anunțat de Băluță.

“Niște cetățeni au pus niște garduri pe care noi o să le luăm”, a spus Nicușor Dan, precizând că același lucru se va întâmpla cu utilajele constructorului, care “o să plece”. 

—————

Nicușor Dan a mai spus că Primăria Sectorului 3 nu este “competentă” să emită o astfel de autorizație, care “nu poate fi folosită”. El nu a exclus aducerea cazului în fața instanței.

În ceea ce privește proprietarul terenului, Nicușor Dan a comparat situația cu cea de la parcarea din Piața Universității. “Un operator privat are parcarea și deasupra unde sunt statuile este o altă carte funciară care spune că acolo e municipiul București. Apele române au cursul Apei Dâmboviței (…) E identic cu palmierii și numitorul comune este PSD”.

Primarul general a afirmat că Primăria sectorului 4 nu are drept de proprietate pe acest teren. “Este ca și cum aș veni eu la Dvs în curte și fără autorizație îmi construiesc o gheretă”, a explicat el, precizând că așteaptă ca primăria sectorului 4 să vină cu avizele solicitate.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță (PSD), a anunțat, într-o conferință de presă, că Sectorul 3, unde primar este Robert Negoiță, a emis autorizația de construire în regim de urgență. Băluță susține că întreaga zonă nu aparține Primăriei Municipiului București, ci Ministerului Mediului prin Apele Române, iar cea mai mare parte a terenului este preponderent în Sectorul 3 și nesimnificativ în Sectorul 4.

Băluță anunțase luni, într-o postare pe rețelele sociale, că ar fi început lucrările de refacere a Planșeului Unirii, o placă de beton care susține practic interesecția de la Piața Unirii din București. Băluță susține că lucrările nu vor afecta circulația rutieră sau pietonală, ceea ce înseamnă că lucrările sunt făcute în zona Parcului Unirii și nu pe carosabil.

Nicușor Dan a spus că Primăria Sectorului 3 nu are competența legală de a autoriza aceste lucrări, dat fiind că Pasajul Unirii este în proprietatea și administrarea Primăriei Generale.

Care e miza începerii de urgență a lucrărilor la planșeu? Primarul Daniel Băluță a cerut constant de la Primăria București o autorizare în regim de urgență a lucrărilor la planșeul Unirii, dar primarul Nicușor Dan a cerut respectarea tuturor pașilor necesari. Dacă șantierul ar fi autorizat în regim de urgență, Primăria Sector 4 ar avea trei beneficii principale:

  • ar câștiga câteva luni (diferența față de o procedura normală)
  • ar scăpa de obligația de a obține toate avizele necesare (vezi mai jos lista avizelor de la instituții de stat și companii de utilități)
  • ar putea trage prima tranșă din finanțarea de la guvern prin programul Anghel Saligny pentru a face plata către constructor, firma Erbașu Construcții. Contractul total atribuit de guvern prin Ministerul Dezvoltării e de 867 de milioane de lei de la bugetul statului, potrivit portalului licitațiilor publice.

Primăria Municipiului București a transmis printr-o adresă oficială că pentru lucrare e nevoie de un acord de la Administrația Străzilor și avize de la mai multe instituții și companii: Apele Române, Metrorex, Ministerul Culturii, Ministerul de Interne, SRI, STS, MApN, ISU, ALPAB, Direcția de Mediu din Primărie, ALPAB, Termoenergetica, Apa Nova, Orange, Distrigaz, STB, E-Distribuție, Netcity.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.