Analiză Reuters: DeepSeek devine o alternativă viabilă pentru startupurile europene în cursa globală a inteligenţei artificiale/ Companiile mari rămân prudente în privinţa tranziţiei către modelul chinez

Inteligenta articiala XTB 3

DeepSeek devine o alternativă viabilă pentru startupurile europene în cursa globală a inteligenţei artificiale, oferind tehnologie la costuri mult mai reduse, ceea ce ar putea forţa marii jucători să îşi îmbunătăţească modelele şi să reducă preţurile, relatează Reuters, conform News.ro. Cu toate acestea, companii mari precum Nokia şi SAP rămân prudente în privinţa tranziţiei către DeepSeek și au în vedere chestiuni de securitate.

Hemanth Mandapati, directorul general al startupului german Novo AI, a fost unul dintre primii utilizatori ai chatbotului DeepSeek, după ce a renunţat la ChatGPT al OpenAI, în urmă cu două săptămâni.

”Dacă ai construit aplicaţia pe baza OpenAI, este foarte simplu să migrezi către alte modele… ne-a luat doar câteva minute să facem trecerea”, a declarat Mandapati la conferinţa GoWest din Gothenburg, Suedia.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Potrivit startupurilor şi investitorilor europeni, DeepSeek permite accesul la AI la o fracţiune din costul alternativelor americane. Analiza Bernstein arată că preţurile DeepSeek sunt de 20 până la 40 de ori mai mici decât cele ale OpenAI.

În timp ce OpenAI percepe 2,5 dolari pentru 1 milion de tokeni procesaţi, DeepSeek taxează doar 0,014 dolari pentru aceeaşi cantitate.

Startupurile europene s-au confruntat cu dificultăţi în adoptarea rapidă a tehnologiilor AI, comparativ cu cele americane, care beneficiază de finanţare mai uşor accesibilă, notează Reuters. În 2024, SUA au investit aproape 100 de miliarde de dolari în companii AI, comparativ cu doar 15,8 miliarde de dolari în Europa, potrivit PitchBook.

Tot pe 22 ianuarie, preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat un proiect AI de 500 de miliarde de dolari, numit Stargate, sprijinit de OpenAI, SoftBank şi Oracle. În schimb, singurul jucător european major în AI rămâne Mistral din Franţa.

DeepSeek a atras atenţia industriei după ce a anunţat că modelul său DeepSeek-V3 a fost antrenat cu mai puţin de 6 milioane de dolari folosind cipuri Nvidia H800. Acest model a depăşit recent ChatGPT şi a devenit cea mai descărcată aplicaţie de productivitate din Apple App Store.

”Aceasta este o lecţie că mai mare nu înseamnă întotdeauna mai bun. Reducerea costurilor şi accesibilitatea modelelor AI pot stimula întregul sector tehnologic”, spune Fabrizio Del Maffeo, CEO al Axelera AI, citat de Reuters.

Costuri reduse vs. siguranţă

Noile preţuri ale DeepSeek ar putea declanşa un război al preţurilor în domeniul AI. Microsoft a reacţionat deja, oferind gratuit modelul de raţionament o1 al OpenAI pentru utilizatorii Copilot, în locul abonamentului de 20 de dolari pe lună.

Cu toate acestea, companii mari precum Nokia şi SAP rămân prudente în privinţa tranziţiei către DeepSeek.

”Costul este doar un factor”, avertizează Alexandru Voica, şeful departamentului de strategie corporativă la Synthesia, companie britanică evaluată la 2,1 miliarde de dolari. Trebuie să ne asigurăm că există certificări de securitate, infrastructură software şi un ecosistem solid pentru integrare.”

Investigaţii şi riscuri de reglementare

DeepSeek este investigat în mai multe ţări europene, pe fondul suspiciunilor că ar fi copiat date de la OpenAI sau că ar cenzura răspunsurile critice la adresa Chinei.

În ciuda acestor controverse, startupurile europene consideră DeepSeek o oportunitate unică pentru a concura cu Big Tech.

”DeepSeek a demonstrat că nu ai nevoie de bugete uriaşe pentru a-ţi realiza viziunea”, spune Ulrik R-T, CEO al startup-ului danez Empatik AI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.