Încălzirea în sistem centralizat devine o variantă de luat în calcul în Brașov, după ce prețurile la gaze și energie au crescut foarte mult, scrie Rador. Șefii Serviciului Public Local de Termoficare – SPLT Brașov spun că există solicitări în special din partea firmelor. Cât despre noile ansambluri rezidențiale, acestea nu mai pot pune centrale de apartament, conform unei hotărâri de Consiliu Local.
„CEC-ul a solicitat scris că dorește o rebranșare la SACET. Ar mai fi o dezvoltare imobiliară în zona Gării. Vor face 6 blocuri – 480 de apartamente. Dezvoltatorul și-a exprimat în scris dorința de a fi branșat aici. Oricum există o HCL (n.r. Hotărâre de Consiliu Local) care îl obligă să își pună o singură centrală pe scară. Pe cale de consecință, în proiecția bugetară pe acest an se regăsește modernizarea punctului termic 5 Gară”, a spus directorul SPLT, Mircea Marin.
Solicitări de rebranșări există și din partea consumatorilor fizici, însă într-un număr mult mai mic. Aproximativ 10 au fost în 2021. Însă, acestea sunt dificil de realizat. O dată este nevoie de solicitarea Asociației de proprietari și de dovada că în bloc au fost făcute lucrările la instalațiile interioare.
„Vă dau exemplul Răcădăului. Este aproape imposibil, ar necesita niște costuri de la buget fantastice ca să rebranșezi cartierul. Eu nu am cum să disloc bani publici decât până la branșamentul blocului. Eu nu pot să investesc bani publici pentru sau într-o proprietate privată, deci nu pot să le fac eu instalațiile (…) trebuie să și le facă singuri. Suntem în etapa în care branșăm sau rebrașăm instituții publice. Numărul de locuitori echivalenți crește categoric”, a adăugat Mircea Marin.
Oricum, în sezonul rece nu se fac branșări sau debranșări.
În acest moment, sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, printre altele, Bazinul Olimpic, sediul ISU, Filiala 5 a Bibliotecii Județene, sediul Electrica, Pavilionul Tractorul al Spitalului Clinic Județean de Urgență plus o serie de instituții de învățământ.