Cancelarul german Olaf Scholz a declarat pentru CNBC că Occidentul trebuie să muncească din greu pentru a găsi surse alternative de energie dincolo de Rusia, pe măsură ce discuțiile privind potențialele sancțiuni se intensifică, scrie Reuters.
Scholz a subliniat că o mare parte din Occident se bazează pe aprovizionarea cu energie a Rusiei. „Există o mulțime de exporturi de petrol, cărbune și gaze din Rusia către multe țări – există și un [export] mare de petrol către Statele Unite”, a spus el sâmbătă.
„Toți trebuie să muncim din greu pentru a găsi o situație în care avem alternative. Este necesar să facem, de asemenea, fezabil să existe o bună cooperare – să revenim la o situație în care nu există această confruntare… Pentru asta lucrăm.”
Rusia a fost anul trecut cel mai mare furnizor de gaze naturale și petrol pentru Uniunea Europeană. Vor urma multe discuții din partea oficialilor occidentali în ultimele săptămâni despre sancționarea Rusiei și în special a industriei sale energetice dacă aceasta invadează Ucraina. Rusia a negat în repetate rânduri că plănuiește să-și invadeze vecinul, dar a adunat aproximativ 150.000 de soldați în apropierea graniței.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă pentru CNBC că sancțiunile energetice împotriva gigantului rus Gazprom rămân „pe masă” dacă are loc o invazie.
Cu toate acestea, astfel de sancțiuni ar putea avea implicații financiare semnificative pentru Ucraina, deoarece o serie de gazoducte ale Rusiei traversează țara. Scholz a insistat că „ne ocupăm” de problemă.
„Am început deja să lucrăm foarte mult pentru a avea acorduri bune de tranzit al gazelor pentru Ucraina cu Rusia când va începe următoarea perioadă. Aceasta este responsabilitatea noastră. Să facem tranzitul gazelor o întrebare care să funcționeze prin toate conductele pe care le avem, în special pe cea ucraineană. Dar acum lucrăm la pace”, a spus Scholz.