Efectele pandemiei asupra pieței de capital: aproape toți indicii bursei românești au avut evoluții negative în 2020

bursa de valori bucurești, bvb Sursa foto: BVB

Aproape toți indicii bursei românești au înregistrat evoluții negative anul trecut, pe fondul pandemiei de coronavirus, cu scăderi de peste 1%, în trimestrul IV al anului 2020 comparativ cu 31 decembrie 2019, cu excepția indicilor BET-XT-TR (+0,02%) și BET-TR (+3,39%), arată raportul trimestrial al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Astfel, indicele de referință BET, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a avut o scădere de 1,72% la 31 decembrie 2020 comparativ cu finalul anului 2019.

Indicele BET-NG, care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB ce au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente, a înregistrat la 31 decembrie2020 cea mai semnificativă scădere, de aproximativ 12%.

Cea mai diminuată rată de scădere a fost de 1,34% aferentă indicelui BET-BK, care a fost construit pentru a putea fi folosit ca benchmark de către administratorii de fonduri, dar și de alți investitori instituționali. De asemenea, indicele sectorial BET-FI, lansat de BVB și care reflectă evoluția societăților de investiții financiare și a altor entități asimilabile acestora, a scăzut cu 9,40% la 31 decembrie 2020 față de finalul anului 2019.

Indicii BET și BET-TR surprind acum evoluțiile acțiunilor a 17 companii: Banca Transilvania, BRD –Groupe Societe Generale, Bursa de Valori București, CONPET, Alro, Digi Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica,Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Purcari, Sphera Franchise Group și Teraplast.

Numărul de tranzacții derulate la BVB a crescut cu 70,99% în anul 2020, comparativ cu anul anterior. Valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat la 31 decembrie 2020 a crescut față de aceeași perioadă a anului 2019, înregistrând un nivel de aproximativ 2,68 miliarde lei.

La 31 decembrie 2020, pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acțiuni au fost tranzacționate la BVB pe piața principală (Regular) se situează Banca Transilvania (TLV), care deține o pondere de circa 30% din valoarea totală tranzacționată. Pe următoarele poziții din acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), BRD -Groupe Société Générale (BRD), OMV Petrom (SNP) și Romgaz (SNG). Cele 5 societăți de investiții financiare sunt incluse în clasament, în timp ce sectorul bancar și cel energetic rămân cele mai bine reprezentate în topul lichidității bursiere.

Acțiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de 67,14% din totalul valorii tranzacționate la BVB în anul 2020, potrivit raportului ASF. La finalul anului 2020, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 154,37 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 15% comparativ cu finalul anului 2019.

La finele anului 2020 comparativ cu sfârșitul anului 2019, activele nete cumulate ale SIF-urilor au înregistrat o scădere de aproximativ 6%, iar societatea de investiție financiară care a avut cea mai mare depreciere a activului net este SIF Oltenia (SIF5), de circa 15%. Valoarea totală a activelor nete administrate de Fondul Proprietatea era de 10,26 miliarde lei, la finalul lunii decembrie 2020, în scădere cu aproximativ 14% față de luna decembrie 2019. Activele FP erau concentrate preponderent în România.

 

Sursa foto: BVB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *