Oficialii OPEC cred că o posibilă interdicție a Uniunii Europene impusă de Rusia asupra petrolului ar afecta consumatorii, iar grupul și-a exprimat îngrijorările la Bruxelles, au declarat surse OPEC pentru Reuters.
Principalii reprezentanți ai OPEC, cum ar fi Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au încercat să mențină o poziție neutră între Occident și Moscova, în timp ce OPEC+, o grupare care include Rusia, au evitat să discute despre problema Ucrainei în reuniunile sale.
UE, care se bazează în mare măsură pe țițeiul rusesc, a impus deja sancțiuni dure Rusiei, inclusiv înghețarea activelor băncii sale centrale. Blocul a discutat dacă și cum să pună sancțiuni asupra industriei energetice a Rusiei.
Oficialii OPEC, inclusiv secretarul general Mohammad Barkindo, s-au întâlnit cu comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, pe 16 martie, pentru a discuta despre „vremurile extraordinare” pentru piața energiei, a declarat Simson pe Twitter.
Solicitat pentru comentarii cu privire la întâlnirea din 16 martie, un oficial al UE a spus: „OPEC și-a prezentat analiza asupra situației pieței petroliere și ne-a informat despre planurile lor în ceea ce privește producția de petrol. Așa cum am spus în mod constant, nimic nu este exclus în ceea ce privește viitoarele sancțiuni.
Prețurile petrolului au crescut la cele mai înalte niveluri din 2008 din cauza preocupărilor legate de aprovizionare apărute în urma evenimentelor din Ucraina, crescând prețurile la carburanți pentru consumatorii care se confruntau deja cu o inflație mai mare, pe măsură ce economiile își revin după pandemia de COVID-19.
Rusia este un aliat al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol. În timp ce Statele Unite și Marea Britanie au vizat interdicția pentru petrolul rusesc, aceasta este o alegere care ar putea afecta țările din UE, care se bazează pe Rusia pentru 40% din gazul său.