Marcel Boloș, ministrul Digitalizării despre controversele din jurul cloud-ului guvernamental: “A primit multe critici, dar cred că e vorba de o neînțelegere”/ “Am păstrat în zona civilă controlul asupra bazelor de date”

STS cloud guvernamental Sursa foto: Facebook / STS

În ceea ce privește cloud-ul guvernamental, nu s-a pus niciodată problema ca operaționalizarea și utilzarea bazelor de date să fie făcută de altcineva decât de Autoritatea pentru Digitalizarea României, a spus Marcel Boloș, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, într-o declarație la finalul ședinței de guvern de azi. Cloud-ul guvernamental este un proiect care va prelua sub „umbrelă” sistemele IT hardware și software ale ministerelor și autorităților publice, cu scopul digitalizării activității și serviciilor oferite de administrația publică. El va fi finanțat cu 500 de milioane de euro din PNRR. Proiectul a primit numeroase critici din mediul privat, iar o serie de instituții cheie nu vor să facă parte din acest sistem.

Din cloud-ul guvernamental vor trebui să facă parte toate autoritățile și instituțiile din administrația publică ce oferă servicii publice electronice de tip e-Guvernare, servicii care vor trebui migrate în cloud-ul guvernamental.

“Ordonanța de urgență (privind cloud-ul guvernamental) a fost într-un proces de dezbatere publică, am primit foarte multe critici, dar cred că, până la urmă, este vorba de o neînțelegere. Nu s-a pus niciodată problema ca operaționalizarea și utilzarea bazelor de date să fie făcută de altcineva decât de Autoritatea pentru Digitalizarea României. Celelalte structuri implicate, de la STS până la responsabilități care vin pe parea de securitate cibenetică, nu fac parte din accesul la bazele de date. Am păstrat în zona civilă controlul asupra bazelor de date. Ceea ce se întâmplă e un exercițiu firesc de dezbatere publică și e pentru prima dată când România intră pe făgașul acesta noraml generat de interoperabilitatea bazelor de date”, a spus Boloș

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

După ce legea va fi adoptată în Parlament, instituțiile publice vor trebui să facă parte din acest sistem al interoperabilității, ceea ce va fi în beneficiul cetățenilor, mai spune ministrul. “Înseamnă drumuri mai puține pentru oameni, înseamnă documente care nu trebuie prezentate de la o instituție la alta, înseamnă multe lucruri bune”, susține Boloș.

Ministrul spune că există un proces de comunicare susținut și ședințe săptămânale pentru  implementarea cloudului guvernamental. “E un început de drum, România nu a avut până acum parcursul acesta pentru ce înseamnă tehnica modernă. Avem unele dificultăți. Nu trebuie să îi fie frică nimănui că ar avea cineva acces la baze de date, dimpotrivă –  trebuie să aibă încredere că această interoperabilitate face mult bine pentru oameni”, a declarat ministrul.

“Proiectul are un buget enorm, dar impactul este unul major asupra vieții românilor”, a conchis ministrul.

Proiectul cloudului guvernamental a atras o serie de critici din mediul privat.

Asociația pentru Tehnologie și Internet (Apti) a criticat proiectul ordonanței de urgență care reglementează guvernanța Cloud-ului Guvernamental. „O lege nu trebuie să interzică anumite soft-uri doar pentru că au o licență liberă”, spunea asociația.

Alexandru Lăpușan, vicepreședintele Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS) și CEO al companiei Zitec, a criticat dur proiectul de Ordonanță de Urgență postat în dezbatere publică de Autoritatea pentru Digitalizare în România (ADR). Lăpușan a atras atenția că proiectul de OUG ar da ”un control absolut și discreționar asupra softului tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor către SRI și STS” și a spus că UE nu ar trebui să finanțeze proiectul în forma propusă de guvern.

O altă problemă: Numeroase instituții publice refuză să utilizeze Cloud-ul Guvernamental, un instrument de digitalizare a administrației publice, care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Unele dintre acestea sunt instituții cu date esențiale pentru digitalizare, precum Registrul Comerțului.

Ministerul Digitalizării condus de ministrul Marcel Boloș a răspuns la finalul lunii trecute la mai multe critici adresate ordonanței pentru operaționalizarea cloud-ului guvernamental, despre care specialiștii au spus că interzice anumite softuri, este un abuz de fonduri publice utilizate netransparent, „va bloca digitalizarea României timp de 20-30 de ani” și că statul vrea să centralizeze tot software-ul de digitalizare a instituțiilor publice sub umbrela unei singure autorități.

Într-un comunicat de presă și un document, Ministerul Digitalizării a explicat de ce este nevoie de o ordonanță de urgență, dacă mediul privat va fi implicat în proiect, dacă datele cetățenilor vor fi accesate abuziv sau dacă instituțiile de stat și sectorul public vor putea să achiziționeze servicii publice de cloud, cum ar fi Zoom. Mai multe AICI

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: