Comisia Europeană: Ungaria nu a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește reformele/ Fonduri de 7,5 miliarde de euro, suspendate

Budapesta, Ungaria Sursa foto: Pexels

Comisia Europeană anunță că Ungaria nu a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește reformele și că trebuie să îndeplinească etape esențiale pentru fondurile de redresare și de reziliență. Comisia a prezentat Ungariei o evaluare în cadrul procedurii de condiționalitate. CE a decis să își mențină propunerea inițială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde EUR

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Comisia constată că, în pofida măsurilor luate, există în continuare un risc pentru bugetul UE, având în vedere că măsurile de remediere care mai trebuie îndeplinite sunt de natură structurală și orizontală.

Deși o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfășurare, Ungaria nu a reușit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiționalitate, până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum se angajase. Acestea se referă, în special, la eficacitatea autorității de integritate nou înființate și la procedura de control judiciar al deciziilor de urmărire penală.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Comisia a concluzionat că rămân condițiile de aplicare a regulamentului și că vor fi necesare măsuri esențiale suplimentare pentru a elimina riscurile rămase pentru bugetul UE în Ungaria. Prin urmare, Comisia a decis să își mențină propunerea inițială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde EUR. De asemenea, Comisia își menține propunerea de a nu se încheia niciun angajament juridic cu niciun fond de interes public.

Consiliul va avea acum termen până la 19 decembrie pentru a vota pe această temă, fiind necesară o majoritate calificată pentru ca suspendarea fondurilor să intre în vigoare.

După ce s-a asigurat că au fost incluse etape esențiale privind independența justiției și protejarea bugetului UE, Comisia a decis, de asemenea, să aprobe astăzi Planul de redresare și de reziliență al Ungariei, cu condiția punerii în aplicare integrale și efective a etapelor necesare. De fapt, în planul de redresare și de reziliență, și în vederea soluționării încălcărilor care pun în pericol bugetul UE, Ungaria s-a angajat să adopte cele 17 măsuri de remediere, împreună cu alte reforme ale statului de drept legate de independența judiciară, sub forma unui set clar definit de 27 de “supermăsuri”. Acest lucru înseamnă că nu este posibilă nicio plată în cadrul RRF până când Ungaria nu implementează integral și corect aceste 27 de “super etape”.

Repere privind independența justiției și protejarea bugetului UE incluse în Planul de redresare și de reziliență

Comisia a evaluat planul Ungariei pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind mecanismul de redresare și de reziliență (RRF). Planul Ungariei include un set extins de reforme și investiții care se consolidează reciproc și care contribuie la abordarea eficientă a tuturor sau a unui subset semnificativ de provocări evidențiate în recomandările specifice fiecărei țări adresate Ungariei în cadrul semestrului european. Planul reprezintă un răspuns cuprinzător și echilibrat în mod adecvat la situația economică și socială a Ungariei, contribuind astfel în mod corespunzător la toți cei șase piloni ai RRF.

Evaluarea Comisiei a constatat, de asemenea, că planul maghiar alocă 48,1 % din alocarea sa totală pentru măsuri care sprijină obiectivul climatic. Se preconizează că punerea în aplicare a planului Ungariei va contribui în mod semnificativ la obiectivele REPowerEU de reducere rapidă a dependenței de combustibilii fosili din Rusia și de accelerare a decarbonizării economiei Ungariei, cu o gamă largă de reforme în domeniul transportului durabil, al energiei, al gestionării apei și al economiei circulare. De exemplu, planul include un pachet cuprinzător de măsuri privind energia, cu reforme transformatoare și investiții care promovează energia regenerabilă.

Comisia constată că planul Ungariei alocă 29,8 % din alocarea totală pentru a sprijini tranziția digitală. Aceasta include măsuri de digitalizare și de îmbunătățire a educației și a administrației publice. Se preconizează că digitalizarea transporturilor, a energiei și a asistenței medicale va favoriza dezvoltarea economică pe termen lung. Comisia a concluzionat că planul îndeplinește toate criteriile relevante și că niciuna dintre măsurile incluse în acesta nu este de așteptat să dăuneze în mod semnificativ mediului, în conformitate cu cerințele prevăzute în Regulamentul privind RRF.

Planul include, de asemenea, un set cuprinzător de reforme instituționale esențiale pentru consolidarea statului de drept. Aceste reforme abordează în mod eficient recomandările specifice de țară adresate Ungariei în ceea ce privește statul de drept și servesc, de asemenea, la protejarea intereselor financiare ale Uniunii. De asemenea, se așteaptă ca acestea să îmbunătățească eficiența și reziliența economiei prin consolidarea luptei împotriva corupției, promovarea achizițiilor publice competitive și consolidarea independenței sistemului judiciar. Aceste reforme au fost transpuse într-un total de 27 de “super etape”, care trebuie să fie puse în aplicare în totalitate și corect înainte de a se putea efectua vreo plată în cadrul RRF către Ungaria.

“Astăzi acordăm o evaluare pozitivă planului cuprinzător de redresare și de reziliență al Ungariei. În ceea ce privește statul de drept, Ungaria s-a angajat să realizeze reforme semnificative. Numai după ce aceste reforme vor fi puse în aplicare în totalitate va fi deblocat accesul la fondul de redresare al UE. Planul Ungariei va impulsiona tranziția ecologică și digitală și va consolida rezistența economică, socială și instituțională a țării. Îmbunătățirea funcționării instanțelor și a sistemului judiciar va fi, de asemenea, benefică pentru mediul său de afaceri. Aproape jumătate din investițiile planificate vor fi destinate obiectivelor climatice, cum ar fi promovarea energiei regenerabile și a transportului durabil, atât de necesare. Ungaria își propune, de asemenea, să progreseze în ceea ce privește digitalizarea educației și a asistenței medicale, a administrației publice, a transporturilor și a energiei. A fost nevoie de mult timp pentru a ajunge în acest punct: acum, atunci când va fi pus în aplicare, acest plan amplu ar trebui să creeze locuri de muncă și creștere economică și să facă economia Ungariei mai incluzivă și mai rezistentă pentru anii următori”, a transmis Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv pentru o economie care funcționează pentru oameni

“Statul de drept, inclusiv justiția independentă și sistemele eficiente de combatere a corupției, sunt elemente-cheie ale unei UE democratice. Acesta este motivul pentru care Comisia susține aceste valori cu angajament și determinare. Recomandăm Consiliului să continue mecanismul de condiționalitate bugetară, deoarece angajamentele propuse și acceptate de guvernul maghiar nu au fost îndeplinite. În același timp, propunem Consiliului să aprobe Planul de redresare al Ungariei, deoarece acesta include etape juridice solide. Fondurile UE vor fi alocate Ungariei numai după ce aceste etape vor fi îndeplinite în totalitate. Vom continua să evaluăm în mod eficient punerea în aplicare a acestor angajamente, inclusiv schimbările efective pe teren”,  a transmis Věra Jourová, vicepreședinte pentru valori și transparență

“După multe luni lungi de discuții cu Ungaria, propunem astăzi Consiliului să aprobe Planul de redresare și reziliență al acestei țări. Acesta este ultimul dintre cele 27 de planuri naționale care a ajuns în această etapă. Planul conține o serie de reforme și investiții importante pentru ecologizarea și digitalizarea economiei maghiare și pentru îmbunătățirea vieții maghiarilor obișnuiți. Punerea sa în aplicare va ajuta Ungaria să navigheze în perioada economică dificilă care se anunță. Dar să nu existe niciun dubiu: nu se pot face plăți către Ungaria decât dacă și până când nu sunt respectate toate cele 27 de etape privind independența judiciară și protejarea bugetului UE. Prin urmare, este în primul rând în interesul Ungariei să se asigure că acest lucru se întâmplă”, spune Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie

Johannes Hahn, comisarul pentru buget și administrație, spune că CE a analizat temeinic reformele întreprinse de Ungaria în cadrul procesului de condiționalitate până la termenul stabilit, 18 noiembrie. “Fără îndoială, Ungaria s-a îndreptat în direcția cea bună și putem confirma în mod clar că mecanismul de condiționalitate este un catalizator eficient pentru protejarea bugetului. Cu toate acestea, în ansamblu, există în continuare un risc pentru bugetul UE din cauza lacunelor rămase în locuri centrale ale reformelor. De aceea, Comisia trebuie să își mențină propunerea din 18 septembrie de a proteja bugetul Uniunii”, a spus acesta.