Activitatea economică a SUA a fost mai slabă decât s-a estimat anterior în fiecare dintre primele trimestre ale anilor 2020, 2021 şi 2022, în urma cheltuielilor de consum mai scăzute, arată datele revizuite publicate joi de Biroul naţional pentru analize economice (BEA), transmite Reuters, citat de Agerpres.
Nu sunt dovezi că a fost o problemă legată de periodicitatea reziduală, care a afectat datele privind PIB-ul în urmă cu câţiva ani, a dat asigurări BEA.
Guvernul ajustează datele economice pentru a elimina fluctuaţiile, dar în unele cazuri statisticile au fost afectate de efectele sezoniere. Problema a fost rezolvată în 2018 însă până atunci, periodicitatea reziduală tindea să diminueze activitatea economică în primul trimestru.
„Am pus în practică un set de protocoale şi mecanisme pentru a ne asigura că nu vom avea periodicitate reziduală”, le-a spus jurnaliştilor Dave Wasshausen, director în cadrul BEA.
Conform datelor revizuite, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în ritm anual o scădere de 5,3% în primul trimestru din 2020, faţă de un declin de 4,6% anunţat anterior. Dar pe ansamblul lui 2020 datele au fost revizuite în creştere cu 0,6 puncte procentuale, indicând o contractare a economiei de 2,2%, pe fondul performanţelor mai bune din trimestrele trei şi patru.
Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în ritm anual o creştere de 5,2% în primul trimestru din 2021, faţă de un avans de 6,3% anunţat anterior, în urma cheltuielilor de consum mai scăzute. Creşterea pe ansamblul anului 2021 a fost revizuită la 5,8%, de la 5,9%, în urma modificării datelor privind cheltuielile guvernamentale şi investiţiile fixe.
În 2022, economia americană s-a contractat cu 2% în primul trimestru, faţă de un declin de 1,6% anunţat anterior, în urma cheltuielilor de consum mai scăzute. Dar pe ansamblul lui 2022 datele au fost revizuite în scădere cu 0,2 puncte procentuale, indicând un avans de doar 1,9%.