Agenţia Internaţională a Energiei: Grupul OPEC va trebui să-şi majoreze producţia de petrol pentru a face faţă cererii. Aceasta ar urma să se redreseze până la finalul anului viitor

nava petrol Sursa foto: Pexels

Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) va trebui să-şi majoreze producţia pentru a face faţă cererii, care ar urma să se redreseze la nivelul de dinaintea pandemiei de coronavirus (COVID-19) până la finalul lui 2022, a apreciat vineri Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Agerpres, citând agenția internațională Reuters.

“OPEC+ trebuie să se asigure că furnizările pe pieţele petroliere globale se realizează în mod adecvat”, susţine organizaţia cu sediul la Paris.

Majorarea cererii şi politicile ţărilor pe termen scurt sunt în contradicţie cu recentul raport elaborat în comun de Agenţia Internaţională a Energiei, Banca Mondială şi Forumul Economic Mondial, conform căruia investiţiile în energie curată ale economiilor emergente şi în curs de dezvoltare trebuie să crească de şapte ori, până la peste 1.000 de miliarde de dolari pe an în 2030, pentru ca lumea să ajungă la emisii zero de carbon în 2050.

“În 2022 este posibil ca grupul OPEC+, condus de Arabia Saudită şi Rusia, să majorarea cantitatea de ţiţei furnizată cu 1,4 milioane de barili pe zi (bpd) peste ţinta sa din din perioada iulie 2021-martie 2022 target,” susţine IEA în raportul său lunar privind perspectivele pieţei petroliere.

Luna trecută, OPEC+ a anunţat că şi în iulie va continua majorarea graduală a producţiei de ţiţei, pe fondul aşteptărilor privind îmbunătăţirea consumului, în urma atenuării efectelor pandemiei.

“Nu va fi o problemă ca OPEC+ să facă faţă cererii”, apreciază IEA.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna august a crescut joi cu 0,30 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 72,52 dolari. Preţul a crescut anul acesta cu 39%, în urma prognozelor grupului OPEC+ că cererea de petrol va depăşi oferta semestrul doi din 2021 şi a reducerii producţiei.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *