Lumea se află la “începutul sfârșitului” erei combustibililor fosili, potrivit celui mai important organism de supraveghere a energiei la nivel mondial, care a prognozat pentru prima dată că cererea de petrol, gaze naturale și cărbune va atinge punctul maxim înainte de 2030, scrie Financial Times.
Agenția Internațională pentru Energie a estimat că, datorită creșterii rapide a energiei regenerabile și a răspândirii vehiculelor electrice, consumul celor trei combustibili fosili principali va începe să scadă în acest deceniu.
“Asistăm la începutul sfârșitului erei combustibililor fosili și trebuie să ne pregătim pentru următoarea eră”, a declarat Fatih Birol, șeful AIE, cu privire la aceste proiecții, care urmează să fie publicate luna viitoare în World Energy Outlook al organismului. “Aceasta arată că politicile climatice funcționează”.
Într-un articol de opinie pentru Financial Times, Birol a salutat un “punct de cotitură istoric”, dar a făcut apel la factorii de decizie politică să facă mai mult pentru a accelera tranziția energetică și a reduce emisiile, în ciuda obstacolelor politice în calea decarbonizării.
Guvernele din întreaga lume au sporit investițiile în energiile regenerabile ca răspuns la schimbările climatice și la criza energetică alimentată de invazia Rusiei în Ucraina, dar multe dintre ele s-au confruntat cu o reacție negativă din cauza cheltuielilor în timpul unei crize a costului vieții.
AIE, care este finanțată în principal de OCDE, a declarat anul trecut că cererea agregată de combustibili fosili ar putea atinge un vârf în jurul anului 2030. Dar acum și-a devansat previziunile, deoarece implementarea tehnologiilor regenerabile s-a accelerat în ultimele 12 luni.
Birol a subliniat, de asemenea, “schimbările structurale” din economia Chinei, care trece de la industria grea la industrii și servicii mai puțin energointensive.
“În ultimii 10 ani, China a reprezentat aproximativ o treime din creșterea cererii de gaze naturale la nivel mondial și două treimi din creșterea cererii de petrol”, a declarat Birol. “Energia solară, eoliană și nucleară vor mânca potențiala creștere a cărbunelui în China”.
Șeful AIE a declarat că factorii de decizie politică trebuie să fie “agili” pentru a se adapta la tranziția energetică și a susținut că aceasta ar putea fi accelerată prin “politici climatice mai puternice“, în ciuda preocupărilor din capitalele occidentale cu privire la toleranța alegătorilor față de schimbările rapide.
SUA și UE au lansat programe ambițioase pentru a sprijini creșterea energiei regenerabile, dar s-au confruntat cu critici din partea adversarilor politici din cauza costurilor.
Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, a avertizat luna aceasta că politicile climatice ale Bruxelles-ului riscă să îndrepte alegătorii către partidele populiste, în timp ce în Marea Britanie guvernul a susținut noi foraje de petrol și gaze și a criticat extinderea zonei cu emisii foarte scăzute din Londra.
Birol a declarat că noile proiecte mari de combustibili fosili riscă să devină “active eșuate”, recunoscând totodată că vor fi necesare unele investiții în aprovizionarea cu petrol și gaze pentru a ține cont de declinul zăcămintelor existente.
Atât el, cât și AIE s-au confruntat cu atacuri din partea marilor producători de combustibili fosili, care avertizează că investițiile insuficiente în aprovizionarea cu petrol și gaze riscă să provoace viitoare crize energetice dacă previziunile privind un vârf al consumului se dovedesc prea optimiste.
În aprilie, Opec, cartelul producătorilor de petrol, a acuzat AIE că alimentează “volatilitatea” piețelor prin apelurile sale de a nu mai investi în noi exploatări petroliere.
Birol a declarat: “Companiile de petrol și gaze nu numai că ar putea să judece greșit opinia publică … dar ar putea foarte bine să judece greșit piața dacă se așteaptă la o creștere suplimentară a cererii de petrol și gaze pe parcursul acestui deceniu. Noile proiecte de combustibili fosili la scară largă implică nu numai riscuri climatice majore, ci și riscuri financiare majore”.
Birol a făcut apel la factorii de decizie politică să nu se complacă, avertizând că emisiile trebuie să scadă rapid după un vârf la mijlocul anilor 2020 pentru a avea vreo șansă de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.
“Ne așteptăm ca la jumătatea acestui deceniu emisiile globale să atingă un vârf, dar este încă departe de atingerea obiectivelor noastre climatice, chiar și cu politici suplimentare”, a declarat Birol. “Putem accelera acest lucru dacă punem în aplicare noile politici potrivite… . Este în mâinile noastre”.