Analiză Coface: Procesul de redeschidere economică a Chinei a venit mai repede şi mai devreme decât se aștepta / Costurile politicii zero-Covid au dus la o incertitudine enormă asupra economiei

Beijing sursa foto: Pixabay.com

Procesul de redeschidere economică a Chinei a venit mai repede şi mai devreme decât se aştepta, iar costurile economice, sociale şi fiscale ale politicii zero-Covid au dus la o incertitudine enormă asupra economiei, cu impact major asupra consumului şi investiţiilor, arată o analiză Coface.

Potrivit acesteia, valul actual de infecţii este de aşteptat să atingă apogeul la mijlocul lunii ianuarie, în timp ce un al doilea val – determinat de răspândirea în zonele rurale – este estimat să atingă vârful la începutul lunii martie.

”Procesul de redeschidere economică a Chinei a venit mai repede şi mai devreme decât se aştepta. După ce a anunţat o relaxare treptată a politicii zero-Covid în noiembrie, Comisia Naţională de Sănătate a decis în sfârşit să reducă nivelul de risc Covid-19 la sfârşitul lunii decembrie. Costurile economice, sociale şi fiscale ale politicii zero-Covid au dus la o incertitudine enormă asupra economiei, cu impact major asupra consumului şi investiţiilor. În acelaşi timp, rata de infecţie legată de ridicarea restricţiilor a pus o presiune imensă asupra activităţii economice. Valul actual de infecţii este de aşteptat să atingă apogeul la mijlocul lunii ianuarie, în timp ce un al doilea val – determinat de răspândirea în zonele rurale – este estimat să atingă vârful la începutul lunii martie”, arată Coface.

În acest context, Coface prognozează o normalizare treptată a activităţii economice în luna martie, cu o redresare fermă începând cu trimestrul 2 2023.

Măsurile de control Covid introduse în China au afectat cererea internă cu un impact negativ asupra cheltuielilor gospodăriilor. Testele obligatorii şi temerile privind carantina au suprimat sever consumul. Vânzările cu amănuntul au rămas constante în primele 11 luni ale anului 2022, iar perspectivele pieţei muncii s-au înrăutăţit, rata şomajului atingând 5,7% în noiembrie.

Producţia şi logistica au fost, de asemenea, perturbate de măsurile de control Covid-19, creşterea producţiei industriale a încetinit semnificativ, până la 2,2% în noiembrie, termenele de livrare a furnizorilor prelungindu-se brusc.

China s-a confruntat, de asemenea, cu o slăbire a perspectivei externe. Exporturile au fost unul dintre factorii cheie în creşterea ţării în timpul pandemiei şi în 2022, dar acum se aşteaptă ca cererea externă să fie mult mai slabă în 2023, odată cu încetinirea creşterii globale.

Exporturile de bunuri în noiembrie au scăzut cu 8,7% faţă de anul precedent.

”S-ar fi putut menţine politica zero-Covid pe fondul congresului din octombrie 2022 susţinut de Partidul Comunist Chinez. Dar măsurile stricte de control, carantinare şi cerinţele de testare în masă au ajuns să alimenteze tensiunile publice, care au contribuit la apariţia demonstraţiilor în mai multe oraşe spre sfârşitul anului 2022”, mai arată analiza.

Redeschiderea Chinei din punct de vedere economic este de aşteptat să genereze efecte pozitive asupra consumului, dar impactul său va fi treptat şi posibil limitat.

Răspândirea rapidă a infecţiilor şi imunitatea de turmă ar trebui să contribuie la normalizarea economică în T2 2023. Deşi rata de infecţie reduce oferta de forţă de muncă disponibilă – afectând astfel producţia şi activitatea logistică – ar trebui să vedem o normalizare în acest domeniu.

”Cu toate acestea, deşi se estimează o redresare a consumului în 2023, aceasta va fi graduală. Venitul disponibil îşi revine lent, economiile gospodăriilor rămân ridicate (40,3% din PIB în T3 2022), iar averea netă este în scădere. Mai mult decât atât, rata şomajului – care este încă ridicată – va continua să cântărească mult asupra consumului. Trebuie luat în considerare şi nivelul datoriilor gospodăriilor: acesta s-a dublat faţă de acum un deceniu (62% din PIB în 2022 faţă de 30% în 2012), constrângând sfera de aplicare a consumului cu efect de levier. Este posibil, însă, ca rata de consum să beneficieze de un stimulent fiscal. Factorii politici au subliniat „stabilitatea” în acest an şi s-au angajat să acorde prioritate consumului intern şi să crească veniturile personale. Măsurile de stimulare a consumatorului, cum ar fi tichetele, ar putea oferi un impuls mai puternic cheltuielilor gospodăriilor”, spun analiştii.

Nu în ultimul rând, investiţiile vor continua să fie un obstacol al creşterii în acest an, în special în domeniul imobiliar.

Deşi se preconizează că sectorul imobiliar se va stabiliza treptat, având în vedere sprijinul politic din ce în ce mai mare, creşterea investiţiilor în infrastructură ar putea fi mai slabă. Având în vedere perspectiva globală slăbită, este puţin probabil ca firmele orientate către export să investească în facilităţi.