Brusc, marile companii energetice grecești au început să iubească România. Mai întâi, a fost compania publică de electricitate PPC, care a deschis calea prin tranzacția majoră de achiziție a activelor și companiilor deținute în această țară din Balcani de compania italiană Enel, iar acum urmează celălalt grup mare grecesc din domeniul energiei, Helleniq Energy.
În România este prezentă și compania Mytilineos, care deține proiecte de surse regenerabile de energie în diferite stadii de dezvoltare și construcție, în principal parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de aproximativ 500 MW, cel puțin așa rezultă din rezultatele financiare semestriale ale companiei. Deține un portofoliu de licențe și, conform tacticii sale obișnuite, încheie contracte cu alți investitori interesați pentru vânzarea proiectelor pe care mai întâi le-a construit și acum le livrează la cheie.
După calculele noastre, Mytilineos trebuie să fi vândut deja ceea ce avea în urma acordurilor anunțate ieri cu Helleniq Energy, dar și anterior cu PPC. Aceste ultime două companii cumpără parcuri fotovoltaice pe care Mytilineos le construiește în România.
Așadar, sunt trei mari grupuri grecești din domeniul energiei care activează pe piața surselor regenerabile de energie (SRE). Dar de ce au început să iubească România și mai ales piața SRE?
Pentru că, după cum informează reprezentanți ai companiilor respective, țara este una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din UE. Rata anuală de creștere în perioada 2022-2026 este de 3,3%, pe când la nivelul UE se estimează o creștere de 2,2%.
Datoria publică a țării, ca procent din PIB, este de 48% pe când la nivelul UE media este de 85%, iar în sectorul SRE țara are unul dintre cele mai bogate potențiale eoliene și solare din regiune. În ceea ce privește perspectivele de dezvoltare a proiectelor de energie curată din cei 4,7 GW de capacitate instalată în 2020, pe baza planificărilor, există loc de triplare a capacității, la 15 GW, până în 2030.
În plus, sistemul de transport al energiei electrice al țării este interconectat cu cel al Bulgariei și, prin extensie, cu cel al Greciei, dar cel mai important este că România este interconectată prin partea ei vestică cu marile piețe din Europa Centrală (Ungaria, Austria etc.). Deci, există un mare potențial pentru producătorii de energie din țară să vândă energie electrică verde în inima Europei.
Helleniq Energy, care a intrat în sectorul energiei regenerabile al României, va deveni, când vor fi finalizate proiectele pe care le-a cumpărat cu o capacitate totală de 800 MW, unul dintre cei mai puternici producători de energie din această țară balcanică.
Este suficient să reamintim că, în urma achiziției Enel în România, PPC deține proiecte de energie regenerabilă cu o capacitate de 499 MW, aflate în funcțiune și a mai achiziționat încă 300 MW de la Mytilineos și Lukoil.
Helleniq Energy a identificat și alte proiecte SRE în regiunea balcanică, în legătură cu care va face în curând anunțurile aferente.