Analiză Emerging Europe: Firmele nucleare occidentale își extind afacerile în Europa Centrală și de Est, pe măsură ce țările din regiune se îndepărtează de Rusia

Cernavoda Nuclearelectrica Sursa foto: Nuclearelectrica

Cu excepția Ungariei, Europa Centrală și de Est este nerăbdătoare să înceteze să se mai bazeze pe Rusia pentru combustibil și tehnologie nucleară, arată o analiză a publicației Emerging Europe.

Rosatom, compania rusă de stat din domeniul energiei nucleare, este una dintre puținele companii rusești care încă operează legal în Uniunea Europeană. Folosindu-se de operațiunile sale legale în UE, compania poate furniza industriei de armament din Rusia tehnologia și combustibilul de care are mare nevoie.

Oficialii ucraineni îndeamnă UE să includă Rosatom pe lista de sancțiuni de mai bine de un an, în special după ce compania a fost incriminată în cazul confiscării de către Rusia a centralei electrice din Zaporijie.

Mulți din cadrul UE sunt de acord. În urma unei vizite la Kiev în aprilie, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a îndemnat UE să impună sancțiuni asupra combustibilului nuclear rusesc “chiar dacă acest lucru înseamnă o schimbare pentru țările care încă echipează centralele nucleare cu uraniu rusesc”.

Fundația Bellona, un ONG internațional de mediu cu sediul în Norvegia, a publicat la începutul acestui an un raport important care analizează rolul Rosatom în invazia Rusiei în Ucraina.

“Nu este surprinzător faptul că o corporație atât de importantă din punct de vedere politic precum Rosatom ar fi profund implicată în efortul de război al Moscovei. Ceea ce este surprinzător este cât de reticent a fost Occidentul în a pune Rosatom pe același plan cu alți giganți energetici ruși care au fost ținta sancțiunilor și a altor forme de reparații politice din partea guvernelor care sprijină Ucraina”, a scris autorul raportului, Charles Digges.

Cerere și ofertă

Eforturile de decuplare a UE de combustibilul nuclear rusesc au stagnat în mare parte din cauza preocupărilor legate de aprovizionare. Spre deosebire de gaz sau petrol, importurile de energie nucleară sunt greu de înlocuit. Oricum ar fi, statele europene vor trebui să se detașeze pe termen lung de aprovizionarea cu combustibil nuclear rusesc, dacă doresc să își elibereze piețele de influența Rusiei.

Rusia produce 8% din aprovizionarea mondială cu uraniu brut și 38% din uraniul convertit. În plus, Rusia deține aproximativ 46% din capacitatea mondială de îmbogățire a uraniului.

La rândul său, UE se aprovizionează cu 20% din uraniul său natural din Rusia, precum și cu 26% din serviciile de îmbogățire a uraniului, conform datelor Asociației Mondiale Nucleare.

În UE există 18 centrale nucleare care utilizează proiecte rusești și se bazează pe importurile rusești. Toate acestea ar fi afectate de sancțiunile UE împotriva Rosatom, dacă nu pot găsi noi furnizori.

Săptămâna trecută, Slovacia a devenit ultima țară care a făcut acest lucru. La 25 august, compania energetică americană Westinghouse a acceptat să furnizeze combustibil nuclear pentru Slovenské elektrárne, ale cărei patru reactoare nucleare operaționale furnizează Slovaciei aproape 60% din energia electrică.

Potrivit lui Branislav Strýček, directorul Slovenské elektrárne, “asigurarea unui alt furnizor de combustibil nuclear pentru centralele noastre electrice reprezintă un pas important în consolidarea securității energetice a Slovaciei. Centralele nucleare reprezintă un pilon important în mixul energetic al țării noastre, de aceea consider că este crucial să asigurăm diversificarea aprovizionării cu combustibil nuclear pentru funcționarea lor stabilă.”

Westinghouse este singurul furnizor complet occidental de combustibil pentru reactoarele de tip VVER construite în Rusia și utilizate în Slovacia. De asemenea, firma a semnat acorduri pentru a furniza Bulgariei și Cehiei combustibil pentru reactoarele lor nucleare, în timp ce Europa emergentă încearcă să se îndepărteze mai repede de Rusia.

Cu excepția Ungariei, care nu pare să se grăbească să pună capăt relației sale nucleare cu Rusia. În august 2022, guvernul de la Budapesta a eliberat Rosatom o autorizație pentru construirea a două noi reactoare la centrala sa nucleară de la Paks, ceea ce face foarte probabil ca Ungaria să blocheze orice nouă încercare de sancționare a Rosatom.

Atomstroyexport, o filială a Rosatom, a început construcția etapei principale a celor două unități de putere VVER la Paks la începutul acestei luni.

Noi acorduri și oportunități în Polonia și România

Rolul Westinghouse în industria energetică nucleară emergentă din Europa nu se limitează la furnizarea de combustibil. În octombrie 2022, firma a semnat un acord cu Polonia – care nu are în prezent o centrală nucleară – pentru construirea a trei reactoare la Choczewo, în apropiere de Marea Baltică.

De asemenea, Polonia a ajuns la un acord cu Korea Hydro and Nuclear Power (KHNP) pentru a evalua viabilitatea construirii a patru reactoare nucleare la Pątnów, folosind tehnologie sud-coreeană. Acesta este un alt exemplu al oportunităților pe care le au acum firmele din domeniul energiei nucleare din Europa emergentă, pe măsură ce regiunea se îndepărtează de Rusia și Rosatom.

Între timp, alte țări, printre care și România, se uită la reactoarele modulare mici (SMR) dezvoltate în SUA pentru a-și stimula sectorul energiei nucleare.

De asemenea, Westinghouse este posibil să fie decisivă în viitoarea strategie energetică a Ucrainei. Într-adevăr, Ucraina cooperează cu această firmă de mai mulți ani, cumpărând combustibil pentru reactoarele sale actuale.

În luna ianuarie, relația a făcut un pas înainte, când guvernul de la Kiev a adoptat un decret care ar putea duce la construirea a două reactoare nucleare construite de Westinghouse în Ucraina, la centrala nucleară Khmelnytskyi.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galushchenko, a declarat că acest acord a marcat “sfârșitul erei de generare a energiei nucleare bazate pe tehnologia sovietică”.

Ca și România, Ucraina explorează, de asemenea, potențialul SMR-urilor.  

Sursa foto: Nuclearelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *