Analiză FT: Moneda euro se apropie de a opta săptămână consecutivă de pierderi în raport cu dolarul, pe măsură ce economia încetinește

euro, bancnote euro, dolari, bancnote dolari Sursa foto: pixabay.com

Euro este pe cale să înregistreze a opta săptămână consecutivă de pierderi în raport cu dolarul, în timp ce investitorii reacționează la o prăpastie tot mai mare între o economie șubredă în zona euro și o creștere mai robustă în Statele Unite ale Americii, notează Financial Times.

Moneda a pierdut peste 5% de la jumătatea lunii iulie și se tranzacționează la 1,07 dolari. Scăderea constantă reflectă intensificarea îndoielilor cu privire la posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să majoreze din nou ratele dobânzilor în cadrul reuniunii de săptămâna viitoare, pe fondul semnelor că economia zonei euro se îndreaptă spre o încetinire.

Producția industrială din Germania – motorul tradițional de creștere al zonei euro – a scăzut pentru a treia lună consecutiv în iulie, conform cifrelor publicate joi. Între timp, cererile de ajutor de șomaj din SUA au scăzut în mod neașteptat, cel mai recent semn de rezistență pe piața muncii. Acest lucru este posibil să încurajeze Rezerva Federală a SUA să mențină ratele la un nivel ridicat pentru mai mult timp, sporind atractivitatea dolarului.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Datele din SUA sunt necruțătoare și vin într-un moment în care sectorul manufacturier european este foarte slab”, a declarat Chris Turner, șeful departamentului de strategie FX la ING. “Există îndoieli cu privire la faptul că BCE poate strecura o ultimă majorare”.

Piețele de instrumente financiare derivate indică o șansă de aproximativ 35% ca BCE să majoreze rata de depozit de la 3,75% la 4% pe 14 septembrie.

Aceste șanse au scăzut după o serie de date economice slabe din ultimele săptămâni. Cifra oficială de creștere economică a zonei euro pentru trimestrul al doilea a fost revizuită în scădere de la 0,3% la 0,1%, iar sondajele de opinie din mediul de afaceri indică o nouă încetinire în luna august.

Unii investitori cred că semnele de recesiune iminente în Europa vor face dificilă pentru BCE să mai crească încă o dată costurile de împrumut, chiar dacă consideră că este necesar pentru a aduce inflația la ținta de 2%. Inflația de bază, care exclude prețurile mai volatile la energie și alimente și care este urmărită îndeaproape de banca centrală, rămâne mult peste țintă, la 5,3%.

“O nouă majorare a ratei ar putea fi de fapt contraproductivă, deoarece, dacă vor intra în recesiune, înseamnă că vor trebui să reducă mult mai mult în continuare”, a declarat Tomasz Wieladek, economist șef la T Rowe Price.

O creștere a prețului petrolului după ce Arabia Saudită și Rusia au prelungit reducerile de producție în această săptămână a contribuit, de asemenea, la presiunile inflaționiste. Țițeiul Brent a urcat peste 90 de dolari pe baril în această săptămână, cel mai ridicat nivel din noiembrie anul trecut.

Unii investitori vorbesc acum despre faptul că zona euro se confruntă cu o perioadă de stagflație – inflație ridicată combinată cu o creștere economică în stagnare.

“În condițiile în care inflația din zona euro este încă peste medie, iar creșterea economică este mult sub medie, este clar că, după majoritatea definițiilor, zona euro suferă de stagflație”, a declarat Michael Metcalfe, șeful departamentului de strategie macro la State Street Global Markets.

Investitorii se așteaptă ca dolarul să își continue revenirea după o perioadă de slăbiciune la începutul acestui an, deoarece economia americană robustă oferă puține stimulente pentru ca SUA să reducă ratele în curând, o măsură pe care președintele Fed, Jay Powell, a respins-o în mod constant.

Investitorii se așteaptă ca Fed să fi terminat probabil de majorat ratele dobânzilor, dar comercianții pariază acum că nu va începe să reducă ratele până la jumătatea anului viitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.