Apple a început să efectueze plăți într-un proces colectiv de lungă durată privind acuzațiile că a încetinit în mod deliberat anumite iPhone-uri în SUA, scrie BBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Reclamanții vor primi o parte din despăgubirea de 500 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă aproximativ 92 de dolari pentru fiecare reclamație.

Apple a fost de acord să soluționeze procesul în 2020, declarând la momentul respectiv că a negat orice abatere, dar a fost îngrijorată de costul continuării litigiului.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Într-un caz similar aflat în curs de desfășurare în Marea Britanie sunt solicitate despăgubiri de 1,6 miliarde de lire sterline.

Cazul din SUA datează din decembrie 2017, când Apple a confirmat o suspiciune mai veche a proprietarilor de telefoane, recunoscând că a încetinit în mod deliberat viteza de funcționare a unor iPhone-uri pe măsură ce acestea îmbătrâneau.

A spus că, pe măsură ce bateriile îmbătrânesc, performanța lor scade, astfel că “încetinirea” a prelungit durata de viață a telefoanelor.

Dar a fost acuzată că a limitat performanța anumitor iPhone-uri fără a le spune clienților săi, iar scandalul a dus la faptul că Apple a oferit o înlocuire a bateriei la preț redus pentru a rezolva problema.

Acest lucru a dus la acțiunea în justiție din SUA. La momentul încheierii înțelegerii, s-a estimat că fiecare persoană ar putea primi doar 25 de dolari, dar plata reală pare să fie de aproape patru ori mai mare decât această sumă.

În Marea Britanie, Apple a pierdut în noiembrie anul trecut o încercare de a bloca un proces similar de acțiune în masă.

Cazul, intentat pentru prima dată de Justin Gutmann în iunie 2022, reprezintă aproximativ 24 de milioane de utilizatori de iPhone.

Apple a calificat anterior procesul drept “nefondat” și a declarat că “nu am făcut niciodată – și nu am face niciodată – nimic pentru a scurta în mod intenționat durata de viață a vreunui produs Apple sau pentru a degrada experiența de utilizare pentru a determina actualizările clienților”.

Însă, spre deosebire de înțelegerea din SUA, care s-a aplicat doar dispozitivelor din gamele iPhone 6 și 7, procesul din Marea Britanie urmărește, de asemenea, obținerea de despăgubiri pentru cei care au avut dispozitive iPhone 8, 8 Plus și X.