Aro Palace predă statului Cetatea Brașovului, după ani de luptă cu Primăria Brașov

cetatuia cetate brasov Sursă foto: Facebook / Primăria Brașov

Compania hotelieră Aro Palace, com­panie con­trolată de Transilvania Invest­ments, transmite că predă Cetatea Brașovului statului, potrivit unui anunț la Bursa de Valori București (BVB).

„Aro-Palace S.A informează acționarii și publicul investitor cu privire la faptul că la sediul societății a fost primită adresa Ministerului Finanțelor-DGRFP Brasov nr.2644/15.02.2023, prin care ni se pune în vedere că a fost emis Ordinul Ministerului Finantelor nr.975/10.02.2023, potrivit căruia se mandatează DGRFP Brasov ca în numele Ministerului Finantelor, reprezentant al Statului Român, să întreprindă toate demersurile și să semneze toate documentele necesare preluării imobilului Complex Cetate, în conformitate cu Decizia nr.2150/08.11.2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosar 1886/62/2015”, potrivit anunțului de la BVB.

Conform BVB, decizia ICCJ păstrează soluția Curtii de Apel Brasov pronunțată prin Decizia nr. 1067/14.06.2017 prin care s-a constatat că dreptul de proprietate asupra imobilului Complex Cetate aparține Statului Roman. Decizia ICCJ nu a fost înca comunicata părților din dosar. Compania transmite că va efectua toate demersurile predării imobilului către DGRFP Brasov.

Aro Palace, care deţinea Cetățuia din 1990, voia în 2021 să vândă cetatea pentru circa 3,3 milioane de euro. Prețul era prea mare pentru Primărie, care se lupta în instanţă pentru obiectivul turistic după ce a descoperit că imobilul a ajuns gratis în portofoliul Aro Palace, iar în Cartea Funciară proprietar este trecut municipiul Braşov.

Cetăţuia Braşovului este unul dintre simbolurile oraşului şi atracţie pentru turişti. Iniţial, pe dealul pe care se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn.

În 1773 a funcţionat ca închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă era secţie pentru cei cu simptomele bolii. În ultimii ani Primăria a mai investit mai multe milioane de lei în punerea în valoare a clădirii. Aleile Cetățuii au fost pietruite, iar străduţele au fost lărgite, astfel încât, în cetate să aibă acces şi autocarele. În jurul ei există o promenadă, pentru ca turiştii să se poată bucura de privelişte.

Compania Aro Palace a cerut iniţial 5,2 milioane de euro pentru Cetățuie, dar expertizele au arătat că valoarea reală este de 3,3 milioane de euro. Primăria şi-a exercitat dreptul de preemţiune şi a oferit la schimb terenuri şi bani, dar tranzacţia nu s-a mai finalizat la momentul respectiv.

Sursă foto: Facebook / Primăria Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *