Banca Centrală Europeană (BCE) a contactat băncile din zona euro pentru a le pune întrebări cu privire la expunerea lor pe grupul bancar elveţian Credit Suisse, au declarat pentru Reuters două surse din zona de supervizare bancară, citat de Agerpres.
Una dintre surse a ţinut însă să sublinieze că supervizorii sunt de părere că problemele de la Credit Suisse sunt specifice acestei bănci şi nu sunt de natură sistemică.
Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%, după ce acţionarul principal al băncii nu mai poate oferi sprijin suplimentar, ceea ce l-a obligat pe directorul general de la Credit Suisse să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.
Cotidianul financiar Wall Street Journal a fost primul care a dezvăluit miercuri că supervizorii din cadrul BCE analizează legăturile financiare dintre Credit Suisse şi băncile din zona euro, citând surse din apropierea acestui dosar.
Banca Naţională din Arabia Saudită, care la rândul său este deţinută în proporţie de 37% de fondul suveran de investiţii din Arabia Saudită, a devenit anul trecut cel mai mare acţionar la Credit Suisse, după ce a preluat o participaţie de 9,9% la banca elveţiană pentru 1,4 miliarde de franci. Între timp, valoarea acestei participaţii s-a redus cu peste 500 de milioane de franci.
Preşedintele Saudi National Bank, Ammar Al Khudairy, a exclus miercuri posibilitatea unor noi investiţii în banca elveţiană Credit Suisse, deoarece o participaţie mai mare ar însemna noi obstacole de reglementare.
Cu toate acestea, preşedintele grupului Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, a declarat miercuri că un ajutor din partea Guvernului “nu este un subiect” pentru banca pe care o conduce, într-un moment în care aceasta încearcă să recâştige încrederea clienţilor, investitorilor şi organismelor de reglementare, după o serie de greşeli.