Banca de stat CEC Bank a încheiat primul semestru din acesta an cu un profit net neauditat de 369,4 milioane de lei, de trei ori mai mare decât profitul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut (110,8 milioane de lei), arată un comunicat de presă.
Banca a înregistrat o creștere a activelor nete până la 69,08 miliarde de lei – plus 29,4% față de perioada similară a anului trecut.
Veniturile nete din dobânzi și comisioane au crescut cu 10,7% față de perioada similară a anului trecut, până la 912,7 milioane de lei, în condițiile în care ratele bonificate pentru depozite au crescut într-un ritm mai accelerat decât cele pentru credite.
Cheltuielile de funcționare (depreciere alte active, amortizare, cheltuieli administrative, salarii etc.) ale băncii au crescut cu 4% față de perioada similară a anului precedent, în timp ce rata inflației în acest interval a fost de 10,3%.
Creditele în sold acordate clienților (valoare brută) se ridică la 32,25 miliarde de lei, în creștere cu 10% față de perioada similară din 2022.
Depozitele atrase de la clienți nebancari au crescut cu circa 27% față de sfârșitul primului semestru al anului trecut, până la 59,8 miliarde de lei.
„Am continuat să finanțăm economia cu credite noi în valoare de circa 5 miliarde lei acordate în primul semestru și să ne consolidăm poziția pe piață prin creșterea activelor la o valoare nemaiatinsa până acum de CEC Bank – peste 69 miliarde de lei. Vom continua planurile de creștere și de atragere de resurse și capital pentru a finanța economia românească și vom încuraja clienții să facă economii”, a declarat Bogdan Neacșu, Președinte CEC Bank.
Banca a acordat peste 27.000 de credite noi în primul semestru din 2023, cu o valoare cumulată de aproximativ 5 miliarde de lei. Dintre acestea, 4 miliarde de lei reprezintă credite pentru companii, din care circa un miliard acordat în cadrul programului IMM Invest Plus și peste 550 milioane de lei finanțări pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene. Principalele domenii de activitate finanțate, în corelație cu programele care vizează proiecte de interes național și regional au fost: construcțiile, agricultură și energia regenerabilă. Peste 23.000 de români, persoane fizice, au beneficiat de finanțări în valoare de 0,9 miliarde de lei. Soldul creditelor din agricultură a crescut până la 4,66 miliarde de lei, creștere de 40% față de jumătatea anului trecut. Volumul schimburilor valutare efectuate de clienți a crescut cu 11,42% până la 10,14 miliarde de lei.
Volumele de tranzacționare prin card (emitere și acceptare carduri) au crescut în medie cu aproximativ 30%, iar valoarea cu circa 21%. Volumele de tranzacționare la comercianții băncii au crescut cu peste 40%.
Numărul de echipamente ATM/MFM de ultima generație a crescut cu aproximativ 48%, ajungând la aproape 1.300 echipamente pe teritoriul României. Rețeaua de terminale fizice și virtuale POS, respectiv terminale softPOS (aplicația Smartphone POS) a crescut cu circa 42% iar terminalele softPOS instalate pe telefoane mobile cu Android au crescut cu 156% față de 30.06.2022.
Numărul de utilizatori de internet banking a crescut cu peste 24% iar valoarea tranzacțiilor cu aproape 30%; numărul de utilizatori de mobile banking a crescut cu circa 60% iar valoarea tranzacțiilor cu peste 92%.
Valoarea investițiilor realizate în primele șase luni ale anului se ridică la 84,3 milioane de lei, din care peste 70% vizează investiții în sisteme IT (238% versus valoarea investițiilor din semestrul 1 din 2022).
CEC Bank a preluat pachetul de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), tranzacție demarată în prima jumătate a anului și finalizată în luna iulie. Impactul achiziției asupra indicatorilor de capital și de lichiditate ai Băncii este marginal, CEC Bank încadrându-se în continuare în limitele de prudențialitate impuse de cadrul de reglementare.
De asemenea, banca afirmă că continuă eforturile pentru a intra pe piață asigurărilor generale.
Rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de 22,81%, la sfârșitul primului semestru din 2023, în creștere față de iunie 2022 (22,07%). De asemenea, din punct de vedere al lichidității, indicatorul LCR este 262,83%, în creștere față de valoarea înregistrată la 30 iunie 2022 (184,73%).
Banca a înregistrat cheltuieli nete cu provizioane/ajustări aferente creditelor și avansurilor acordate clientelei (inclusiv cheltuiala cu ajustările pentru creanțe depreciate) în cursul primului semestru din anul 2023 în valoare de 57,9 milioane de lei, în scădere semnificativă față de cheltuielile nete din aceeași perioadă a anului trecut (226,7 milioane de lei).
Rata creditelor neperformante este de 5,41%.
Rată de rentabilitate a capitalurilor (ROE) a fost de 17,56%, marcând o creștere față de rata de rentabilitate înregistrată în anul 2022 (10,95%), datorită creșterii veniturilor operaționale, scăderii costului riscului și controlului cheltuielilor operaționale.
Banca afirmă că va continua programul de emitere de obligațiuni MREL, care a fost demarat la finalul anului 2022.