Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut miercuri întră un pas spre lansarea versiunii digitale a euro, care va permite locuitorilor zonei euro să facă plăţi electronice în siguranţă şi gratuit, transmite Reuters, citat de Agerpres.
BCE a anunţat că va începe la 1 noiembrie „o fază de pregătire” de doi ani pentru euro digital, în care va finaliza reglementările, îşi va alege partenerii din sectorul privat şi va efectua operaţiuni de „testare şi experimentare”.
„După doi ani, Consiliul guvernatorilor va decide dacă vom avansa la următorul nivel al pregătirilor, pentru a deschide calea pentru posibila viitoare emitere şi introducere a euro digital”, se arată în comunicatul BCE.
Deşi decizia de miercuri este un pas mic într-un proiect extins, el face ca BCE să fie înaintea altor bănci centrale din G7 (grupul statelor puternic industrializate) şi ar putea constitui un model de urmat.
Câteva ţări din Caraibe şi Nigeria al lansat deja monede digitale, în timp ce China şi Suedia sunt printre cele care dezvoltă proiecte pilot.
Dar Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) şi Banca Canadei sunt mult mai prudente cu astfel de proiecte.
„Până acum, BCE nu a putut comunica clar valoarea adăugată pe care o poate aduce euro digital”, a afirmat Markus Ferber, europarlamentar din Germania.
BCE susţine că un euro digital va crea concurenţă pe piaţa plăţilor, dominată de companiile americane. Răspunzând temerilor privind dificultăţile cu care se vor confrunta băncile comerciale după lansarea monedei digitale, BCE a precizat că va fi stabilit un plafon pentru sumele de euro digitali pe care îi poate deţine o persoană fizică, şi probabil în regiune plafonul va fi de 3.000 euro.
Euro digital euro va fi distribuit de BCE, de băncile comerciale şi de furnizorii de portofele digitale. Va fi disponibil rezidenţilor din zona euro şi cetăţenilor săi de peste hotare.
Plăţile electronice în UE au crescut de la 184.200 miliarde de euro în 2017 la 240.000 miliarde de euro în 2021, accelerate de pandemie, conform datelor Comisiei Europene.
Adjunctul guvernatorului Băncii Spaniei, Margarita Delgado, declara recent că Banca Centrală Europeană trebuie să evalueze impactul unui euro digital asupra sistemului bancar din zona euro, înainte de orice decizie finală privind potenţiala sa lansare.
Euro digital este menit să rezolve deficitul de furnizori europeni de servicii de plată. Pentru ca euro digital să fie interoperabil cu monedele digitale ale altor bănci centrale, BCE lucrează îndeaproape cu băncile centrale din SUA, Marea Britanie, Elveţia, Canada, Japonia şi Suedia.
În iunie, Uniunea Europeană a propus măsuri pentru stimularea concurenţei în sectorul serviciilor de plată, acordând suport legal unui euro digital, ceea ce înseamnă că va fi acceptat ca mijloc de plată.
Care sunt implicațiile a versiunii digitale a euro
Monedele digitale ale băncii centrale (CBDC) sunt luate în considerare de majoritatea băncilor centrale ca o completare a numerarului fizic. Doar câteva țări au făcut pasul de a lansa oficial o CBDC, dar potențialul acestora este analizat serios atât de jurisdicțiile mici, cât și de cele mari, scrie TheBanker.
În UE, Banca Centrală Europeană (BCE) are în derulare un proiect de evaluare a posibilelor concepții și cazuri de utilizare a unui CBDC de retail, cunoscut sub numele colocvial de euro digital.
Deși nu a fost luată nicio decizie de lansare a euro digital, se iau măsuri pentru crearea cadrului juridic pentru acesta. La 28 iunie 2023, Comisia Europeană a publicat trei propuneri separate. Împreună, acestea au ca scop să ofere BCE autoritatea de a emite euro digital, să îl recunoască ca formă de plată și să păstreze utilitatea numerarului fizic alături de acesta.
Cum ar schimba euro digital sistemul monetar și financiar actual?
În cadrul sistemului monetar actual, banii băncii centrale îmbracă două forme: bancnote și monede fizice și înscrisuri contabile electronice. Acestea din urmă sunt, în general, deschise doar băncilor comerciale, reflectând soldurile deținute în cont la băncile centrale.
În mod obișnuit, atunci când deponenții depun bani la o bancă comercială, banca înregistrează depozitul în bilanțul său și efectuează plăți la cererea deponentului în banii băncii comerciale. Banca utilizează banii depuși în scopuri operaționale și ca rezervă de capital pentru a susține împrumuturile acordate tot în banii băncii comerciale (adică în cadrul modelului cunoscut sub numele de bănci cu rezerve fracționare).
Băncile centrale pot crește oferta de monedă bancară comercială, de exemplu, prin încheierea de tranzacții repo cu băncile comerciale. Astfel, crește suma de bani ai băncii centrale în conturile băncilor comerciale, ceea ce extinde baza de capital a băncilor.
Rezultatul este creșterea capacității de creditare a băncilor, în multiplii rezervelor deținute de acestea. Toate acestea au loc prin înregistrări contabile în registrele și evidențele contabile ale băncilor, și nu sub formă de numerar fizic.
Atunci când se acordă împrumuturi clienților băncilor, conturile acestora sunt creditate cu banii băncii comerciale. Clientul dobândește riscul de credit față de banca care îi deține depozitele, dar banca comercială își gestionează propria poziție de risc prin intermediul deținerilor în conturile băncii centrale.
Euro digital ar transforma acest model. Nu se preconizează că utilizatorii cu amănuntul vor avea deținerile direct la BCE sau la alte bănci centrale din sistemul euro (utilizatorii nu vor avea niciun cont sau altă relație contractuală cu BCE sau cu băncile centrale naționale).
În schimb, aceștia ar avea un cont digital în euro la banca lor comercială (sau la un alt prestator de servicii de plată – PSP), alături de conturile lor obișnuite în euro. Necesitatea a două seturi de conturi ar trebui să mențină separat deținerile utilizatorului în banii băncii centrale și în banii băncii comerciale.
În calitate de creanțe asupra băncii centrale, primele ar fi la adăpost de insolvență în cazul falimentului băncii comerciale (sau al unui alt PSP), iar deponentul s-ar putea aștepta să își recupereze deținerile. Băncile comerciale (sau alți PSP) nu ar fi parte la răspunderea directă deținută de utilizatorii de euro digital (dar ar acționa în numele acestora), astfel încât falimentul lor ar avea impact doar asupra depozitelor în banii băncilor comerciale.
Din cauza diferențelor în ceea ce privește expunerea la riscul de credit, există îngrijorarea că euro digital ar putea să dreneze depozitele obișnuite în euro din sistemul bancar în perioade de criză pe piață. Pentru a gestiona acest risc, se intenționează ca deținerile de euro digital să fie supuse unor plafoane la un nivel care să permită efectuarea de tranzacții personale obișnuite, dar care să nu destabilizeze băncile comerciale.
Care sunt următorii pași?
Regulamentul propus face obiectul procedurii legislative ordinare, ceea ce înseamnă că atât Parlamentul European, cât și Consiliul trebuie să îl examineze, să îl modifice și să îl adopte înainte de a intra în vigoare.
Odată ce regulamentul va intra în vigoare, toate statele membre din zona euro vor fi obligate să monitorizeze acceptarea și accesul la numerar pe teritoriul lor, să raporteze anual Comisiei Europene și BCE rezultatele evaluării lor și să ia măsuri de remediere, dacă este necesar.