Gestul BP de a se retrage din acționariatul Rosneft deschide calea unor noi sancțiuni pentru Rusia și pune în lumina reflectoarelor celelalte corporații din Occident

bpm-uk-retail-with-ms-partnership Foto: bp.com

Cum gigantul energetic BP a dat un semnal puternic în campania Occidentului de izolare a economiei Rusiei, decizia sa de a părăsi țara bogată în petrol fiind cea mai agresivă mișcare de până acum a unei companii ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova, aliații occidentali și-au intensificat eforturile de a pedepsi Rusia cu noi sancțiuni, inclusiv închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești, tăierea unor bănci din rețeaua financiară SWIFT și limitarea capacității Moscovei de a-și desfășura rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari – măsuri care se așteaptă să pulverizeze piețele financiare și economia Rusiei, scrie Reuters.

BP, cel mai mare investitor străin din Rusia, a anunțat că își abandonează participația la compania petrolieră de stat Rosneft la un cost de până la 25 de miliarde de dolari, reducându-și rezervele de petrol și gaze la jumătate.

Mișcarea bruscă a companiei britanice pune în lumina reflectoarelor alte corporații occidentale cu operațiuni în Rusia, pe fondul presiunii tot mai mari din partea guvernelor de a strânge șuruburile financiare asupra Moscovei, după ce aceasta a lansat cel mai mare asalt asupra unei țări europene de după al Doilea Război Mondial.

Într-un apel video de duminică, șeful pieței interne a Uniunii Europene le-a cerut directorilor executivi ai Alphabet (Google) și unității sale YouTube să interzică utilizatorilor să promoveze propaganda de război, ca parte a măsurilor de stopare a dezinformării asupra Ucrainei.

Google a interzis deja instituției mass-media de stat ruse RT și altor canale să primească bani pentru reclame pe site-urile lor web, aplicații și videoclipuri YouTube, similar cu o mișcare a Facebook după invazie.

Într-un pas fără precedent, națiunile europene și Canada au decis să-și închidă spațiul aerian pentru aeronavele rusești, iar Statele Unite analizează acțiuni similare, potrivit oficialilor americani.

United Parcel Service și FedEx Corp, două dintre cele mai mari companii de logistică din lume, cu sediul în SUA, au anunțat că opresc serviciile de livrare către Rusia și Ucraina.

Părți mari ale economiei ruse vor fi o zonă interzisă pentru băncile și firmele financiare occidentale, după decizia de a separa unele dintre băncile sale de la SWIFT, un sistem de mesagerie securizat utilizat pentru tranzacții în valoare de mii de miliarde de dolari în întreaga lume.

Chiar și Elveția neutră va urma probabil Uniunea Europeană în sancționarea Rusiei și înghețarea activelor ruse, a declarat duminică președintele acesteia.

De altfel, rușii care au stat la coadă la bancomate în weekend și-au făcut griji că noile sancțiuni vor declanșa deficit de numerar și vor perturba plățile.

Companiile de tehnologie rusești au fost, de asemenea, afectate de faptul că producătorul de cipuri Dell Technologies a suspendat vânzările în Ucraina și Rusia, după ce au fost anunțate restricții din SUA privind exporturile de computere, senzori și alte echipamente de înaltă tehnologie.

Foto: bp.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *