BREAKING Comisia Europeană anunță că PNRR nu a fost respins. ”Schimburile de opinii sunt perfect normale”. România a cerut o lună în plus pentru evaluare

G4Media iun. 11, 2021 0 comentarii
Ursula von der Leyen

Comisia Europeană anunță că nu a respins PNRR trimis de România, așa cum au clamat liderii PSD după apariția în presă a unor documente în care Comisia a cerut clarificări României, potrivit unui răspuns transmis de un purtător de cuvânt al Comisiei pentru G4Media.ro.

”Comisia a primit planul de Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă și a început evaluarea planului. Acest proces este în curs, așa că informația potrivit căreia Comisia Europeană a respins planul României nu e corectă”, arată executivul european în răspunsul pentru G4Media.ro.

Mai mult, instituția condusă de Ursula von der Leyen arată că ”aceste schimburi (de opinii – n.red.) sunt perfect normale și reprezintă o parte a procesului de evaluare, așa cum e prevăzut în Regulamentul RRF, articolul 19.1 (RRF este mecanismul UE prin care este reglementat modul de alocare pentru planurile de reziliență ale statelor membre”.

Comisia Europeană mai arată că Romania a cerut o extindere a perioadei de evaluare, acceptată de Comisie. Potrivit informațiilor G4Media.ro, România a cerut în plus o lună pentru evaluare, iar celelalte state membre care au cerut o asemenea extindere sunt Suedia, Slovenia, Polonia și Croația. În plus, alte patru state membre nu au trimis nici până acum Comisiei Europene planurile naționale de relansare, moment în care și ele ar putea cere o extindere a perioadei de evaluare.

Reacția Comisiei Europene vine după ce în presă au apărut o serie de observații la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis formal de România la 31 mai, potrivit unor documente consultate de Economedia.ro. Liderii PSD au acuzat guvernul de incompetență și au susținut că PNRR ar fi fost respins de Comisie.

Răspunsul integral al Comisiei Europene:

As a rule, we don’t comment on leaked documents.

• The Commission has received the recovery and resilience plan of Romania and has started its in-depth assessment of the plan. This process is ongoing so the information that the Commission has rejected the Romanian plan is not correct.
• During the whole assessment period, the Commission is in constant contact with all Member States, including Romania, on the contents of their recovery and resilience plans.
• These exchanges are an entirely normal and expected part of the assessment procedure as foreseen in the RRF Regulation [Article 19.1].
• The aim is to clarify any potential open questions by, for instance, seeking additional information.
• While we are undertaking our assessment of the plans we have received, we will not be able to comment on individual measures or provide a preliminary assessment.
• Our assessment will be published as a proposal for a council implementing decision, accompanied by a staff-working document explaining the Commission views on the plan.
• Romania has asked for an extension of the assessment period, to which we agreed.

Foto: Ursula von der Leyen, președinta Comisie Europene / Twitter

Sursa foto: Ursula von der Leyen/ Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *