Mai mult de jumătate dintre companiile germane se luptă să ocupe posturile vacante din cauza lipsei de lucrători calificați, a declarat joi Camera de Comerț și Industrie Germană (DIHK), în cel mai recent semn de creștere economică care afectează cea mai mare economie a Europei, scrie Reuters.
Proporția companiilor care se confruntă cu dificultăți la angajare a ajuns la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, a constatat DIHK în sondajul său realizat în rândul a 22.000 de companii, 53% dintre acestea raportând lipsa de personal.
„Putem presupune că aproximativ 2 milioane de locuri de muncă vacante vor rămâne neocupate”, a declarat Achim Dercks, directorul executiv adjunct al DIHK, ceea ce înseamnă că întreprinderile renunță la o producție în valoare de aproape 100 de miliarde de euro.
Rezistența pieței forței de muncă nu înseamnă că firmele o duc bine, a adăugat el. Lipsa de personal, prețurile ridicate la energie și trecerea la neutralitatea climatică reprezintă un „amestec periculos” care ar putea determina firmele să mute producția în străinătate.
Lucrătorii cu competențe relevante sunt din ce în ce mai puțini, a spus el, inclusiv în sectoarele manufacturiere, care reprezintă motorul puterii exportatoare a Germaniei.
Sondajul a arătat că 67% dintre producătorii de echipamente electrice nu au reușit să ocupe posturile vacante și 67% dintre companiile de inginerie mecanică. În domeniul construcțiilor auto, 65% dintre companii au raportat deficit de forță de muncă.