Camera de Comerț și Industrie Germană: Mai mult de jumătate din companiile germane se confruntă cu problema lipsei forței de muncă

munictor industrie Sursa foto: Pixabay

Mai mult de jumătate dintre companiile germane se luptă să ocupe posturile vacante din cauza lipsei de lucrători calificați, a declarat joi Camera de Comerț și Industrie Germană (DIHK), în cel mai recent semn de creștere economică care afectează cea mai mare economie a Europei, scrie Reuters.

Proporția companiilor care se confruntă cu dificultăți la angajare a ajuns la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, a constatat DIHK în sondajul său realizat în rândul a 22.000 de companii, 53% dintre acestea raportând lipsa de personal.

„Putem presupune că aproximativ 2 milioane de locuri de muncă vacante vor rămâne neocupate”, a declarat Achim Dercks, directorul executiv adjunct al DIHK, ceea ce înseamnă că întreprinderile renunță la o producție în valoare de aproape 100 de miliarde de euro.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Rezistența pieței forței de muncă nu înseamnă că firmele o duc bine, a adăugat el. Lipsa de personal, prețurile ridicate la energie și trecerea la neutralitatea climatică reprezintă un „amestec periculos” care ar putea determina firmele să mute producția în străinătate.

Lucrătorii cu competențe relevante sunt din ce în ce mai puțini, a spus el, inclusiv în sectoarele manufacturiere, care reprezintă motorul puterii exportatoare a Germaniei.

Sondajul a arătat că 67% dintre producătorii de echipamente electrice nu au reușit să ocupe posturile vacante și 67% dintre companiile de inginerie mecanică. În domeniul construcțiilor auto, 65% dintre companii au raportat deficit de forță de muncă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: