Ce înseamnă sancțiunile împotriva Rusiei și care ar fi impactul măsurilor luate asupra statului rus

Vladimir Putin pixabay.com

Țările occidentale au început să pună în aplicare noi restricții asupra Rusiei, în timp ce încearcă să crească presiunea asupra Moscovei pe fondul conflictului cu Ucraina. Printre cele mai recente sancțiuni anunțate sunt cele transmise de Uniunea Europeană. UE va sancționa trei bănci rusești ca parte a pachetului său de sancțiuni după decizia Rusiei de a trimite trupe în Ucraina, susțin patru diplomați citați de Politico. Cele trei bănci sunt Rossiya Bank, Promsvyazbank și VEB. Sancțiunile vor interzice fiecărei organizații să facă afaceri comerciale cu companii din UE, limitându-le accesul la piețele și serviciile europene de capital. Pe măsură ce Uniunea Europeană și aliații săi anunță sancțiuni din ce în ce mai dure pentru Rusia, care va fi, în final, impactul măsurilor luate asupra statului rus? Deocamdată minim, potrivit analiștilor din piață.

Marile bănci ale Rusiei sunt profund integrate în sistemul financiar global, ceea ce înseamnă că sancțiunile asupra celor mai mari instituții ar putea fi simțite cu mult dincolo de granițele sale, dar noile sancțiuni se concentrează asupra creditorilor mai mici, scrie Reuters.

Măsurile care vizează băncile nu sunt încă la fel de ample ca cele impuse după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, deși multe dintre aceste sancțiuni rămân în vigoare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Apoi, Occidentul a pus pe lista neagră anumite persoane, a căutat să limiteze accesul instituțiilor financiare de stat ale Rusiei la piețele de capital occidentale, a vizat creditorii de stat mai mari și a impus limite pe scară largă comerțului cu tehnologie.

Noile măsuri ale Marii Britanii s-au abținut de la a impune limite celor mai mari bănci de stat, de a tăia capitalul companiilor rusești sau de a exclude din Marea Britanie alți așa-numiți oligarhi ruși proeminenți.

Acțiunile la cele mai mari bănci din Rusia, Sberbank și VTB au crescut după ce grupurile controlate de stat au scăpat de sancțiuni.

Analiștii spun că instituțiile rusești sunt mai capabile să facă față sancțiunilor limitate decât cu opt ani în urmă, iar băncile de stat rusești și-au redus expunerea pe piețele occidentale. Din 2014, Rusia s-a diversificat departe de trezoreriile și de dolari, euro și aurul reprezintă o parte mai mare din rezervele Rusiei decât dolarii, potrivit unui raport din ianuarie al Institutului de Finanțe Internaționale.

De asemenea, analiștii văd implicații limitate pentru deținătorii de obligațiuni existente în valută. Totuși, ei au prezis că noile sancțiuni ale SUA asupra obligațiunilor suverane locale, așa-numitele OFZ, vor duce la crearea a două clase diferite de OFZ.

Ca răspuns la restricțiile SUA asupra obligațiunilor suverane locale, Ministerul de Finanțe a declarat că va oferi doar noi serii de OFZ începând cu 22 februarie și va înceta să apeleze la emisiunile înregistrate înainte de această dată „pentru a reduce riscurile de vânzare forțată a titlurilor de stat”.

Ultimele date arată că Rusia are în circulație puțin sub 40 de miliarde de dolari în dolari și obligațiuni denominate în euro, puțin peste jumătate deținute de investitori străini. Poziționarea în aceste obligațiuni de către investitorii străini a părut ușoară și cea mai subponderată din ultimele două decenii, potrivit unui sondaj JPMorgan pentru clienții piețelor emergente.

Între timp, investitorii străini dețin aproximativ 18% sau 2,8 trilioane de ruble (34,4 miliarde de dolari) din totalul OFZ restante, potrivit ING.

Noile sancțiuni din SUA nu sunt de așteptat să declanșeze vânzarea forțată în OFZ. Cu toate acestea, fluxurile de capital au arătat că investitorii au renunțat la obligațiuni, deoarece tensiunile asupra Ucrainei au escaladat de la sfârșitul anului trecut.

„Rusia se confruntă acum cu cea de-a cincea lună consecutivă de ieșiri de portofoliu străin de la OFZ”, a declarat Chris Turner, șeful piețelor globale la ING. „În octombrie-ianuarie a totalizat 5,4 miliarde de dolari, iar de la începutul lunii februarie, au fost retrase aproximativ 1,1 miliarde de dolari”.

Rusia are în prezent o pondere de 6,8% în indicele de referință al datoriilor suverane locale al JPMorgan, deși având în vedere că măsurile SUA nu vor vedea noi emisiuni adăugate în timp ce cele existente ar ajunge la maturitate, ponderea era de așteptat să scadă la sub 5% în puțin peste trei ani, estimează banca. JPMorgan a declarat miercuri că analizează impactul pe care noile restricții din SUA îl pot avea asupra reperelor sale de referință pe piețele emergente.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: