Ce înseamnă suspendarea Visa și Mastercard în Rusia?

Redacția mart. 6, 2022 0 comentarii
plati electronice, carduri, visa, mastercard

Giganții de plăți Visa și Mastercard au anunțat sâmbătă că se retrag de pe piața rusă în semn de protest față de invazia Ucrainei. Împreună, cele două companii controlează 90% din plățile de credit și debit din lume, în afara Chinei.

Dar cât de mare va fi impactul acestei mișcări asupra rușilor obișnuiți?

Principalele bănci din Rusia au minimalizat deja impactul asupra clienților lor, explică BBC. Banca centrală a Rusiei a declarat că toate cardurile bancare Visa și Mastercard emise de băncile ruse vor continua să funcționeze în mod normal pe teritoriul Rusiei.

Și Sberbank a spus același lucru, adăugând că cardurile vor funcționa „pentru a retrage numerar, a face transferuri folosind numărul cardului și pentru a plăti atât în ​​magazinele rusești offline, cât și online”.

Cardurile vor continua să funcționeze pe teritoriul Rusiei, a spus banca, deoarece toate plățile din Rusia se fac printr-un sistem național și nu depind de sisteme străine.

Sistemul de plăți din Rusia, Mir, a spus că deținătorii de carduri vor putea în continuare să își acceseze fondurile, să facă retrageri și transferuri interne – cel puțin până când cardurile lor bancare vor expira, scrie The Guardian.

Mir a procesat cele mai multe plăți interne în Rusia din 2015, în timp ce operatorii străini precum Visa și Mastercard au continuat să efectueze tranzacții internaționale.

Operatorul – care este deținut în proporție de 100% de banca centrală a țării – a fost înființat la ordinele guvernului pentru a proteja economia împotriva sancțiunilor impuse în urma anexării Crimeei de către Moscova în 2014.

Cu toate acestea, cardurile Mastercard sau Visa emise de Rusia nu vor funcționa în străinătate, iar cardurile emise în străinătate nu vor funcționa în interiorul țării.

Este de așteptat să accelereze adoptarea de către băncile ruse a cardurilor proprii Mir, care sunt acceptate într-o serie de țări, inclusiv Turcia, Vietnam, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

Sâmbătă, Mir a anunțat că a observat deja o creștere a cererii pentru cardurile sale în urma sancțiunilor impuse băncilor ruse de către SUA, UE și Marea Britanie. Potrivit propriilor statistici, mai mult de jumătate dintre ruși dețineau deja un card Mir în septembrie 2021, reprezentând 32% din toate tranzacțiile.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.